Home Konferencije Book Talk 2018 – Mirjana Đurđević: Nema ni naznake od bilo kakve...

Book Talk 2018 – Mirjana Đurđević: Nema ni naznake od bilo kakve pobune koja bi naterala našu decu da dignu pogled sa ekrana

420
0

Regionalna književna konferencija “Book Talk” – 28. septembra ove godine će po četvrti put u Novom Sadu okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija “Book Talk” posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Tema ovogodišnje konferencije su “Godine raspleta– jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na naše živote – samim tim i na književnu scenu i izdavaštvo

U panelu “50 GODINA OD 1968: O čemu sanjaju današnji studenti” učestvovaće i Mirjana Đurđević, doktorka tehničkih nauka, profesorica, pisac, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako gledate na proteste ’68. kad uporedite sve ono što smo učili iz istorije, sve ono što se dešavalo nakon protesta i generacije koje su tada digle glas?

– Čak i pamtim proteste ’68, bilo mi je desetak godina a bila sam veoma radoznalo dete. Pomno sam čitala novine, jednog prepodneva sam, dok su moji bili na poslu, sela u trolejbus i otišla do Filozofskog da vidim studente. Po pijaci sam pratila reakcije seljaka kad naiđe neko sa oznakom Crvenog univerziteta. Raspitivala se kod roditelja šta misle radnici a oni mi odgovarali da umuknem, naročito na ulici i u školi, i gledam svoja posla. Naravno da tad nisam shvatala ništa, ali bojim se da te uzbudljive slike koje još uvek nosim po glavi i dalje ne dopuštaju da potpuno objektiviziram ono što sam kasnije čitala. Imala sam prilike, decenijama nakon toga, da upoznam neke od ključnih aktera tih događaja i razgovaram sa njima. Bojim se da ni oni nisu mnogo objektivniji, kako bi, uostalom, i mogao biti nepristrasan prema sopstvenoj mladosti? U šta su se kasnije izrodili, ako je to bilo pitanje… pa kako ko. Jednostavno su odrasli i počeli da ‘gledaju svoja posla’, što kazali moji roditelji. Neki su taj ‘posao’ našli u politici, a u politici glupost nije hendikep. Ovo je rekao Napoleon, nisam ja.

Da li može da se povuče neka paralela između studentskih protesta tada i protesta prethodnih decenija?

– Jedina paralela je mladost. Svako misleće biće u jednom trenutku prođe kroz… nazovimo ga politički pubertet. Ukoliko jeste misleće biće, a mladost vas zadesi u neka turbulentna politička vremena sva je prilika da ćete završiti na ulici, u protestu. A bar nama na ovih prostorima takvih turbulencija ne nedostaje. Ako bismo analizirali studentske proteste od ’68 do danas smeštene u širi kontekst, videli bismo da se svaki put radilo o nekoj pobuni mnogo većih razmera u kojoj je odgovarajući studentski protest samo njen lepši, mlađi, bučniji ponekad donekle i hrabriji pojavni oblik. Onaj u koji stariji polažu nade, najčešće neosnovano, dok oni još mlađi, recimo srednjoškolci, stiču idole i jedva čekaju da stigne i njihovih pet minuta za pravljenje galame.

Da li taj bunt postoji među studentima/đacima danas?

– Ne bih rekla, ali to je opet slika trenutnog stanja u društvu. Budući da ovo nisu nikakva turbulentna vremena, ma koliko nam ‘mediji’ po diktatu svakodnevno servirali raznorazna izmišljena ‘uzbuđenja’, ne bi li nam skretali pažnju sa suštinskih problema. A uistinu već dugo živimo sedirani u stanju ustaljenog permanentnog propadanja, krunjenja i urušavanja poslednjih mrvica obrazovanja, zdravstva, pravosuđa, socijalne zaštite, kulture… ama svega što je preduslov za jedno uređeno društvo sa uspostavljenim sistemom realnih vrednosti. Nema ni naznake od bilo kakve pobune koja bi naterala našu lepu i pametnu decu da dignu pogled sa ekrana i za trenutak pomisle na sopstveno sutra, svet gejminga i društvenih mreža je njihova Farma i njihov tabloid. Jedino, možda, da im nakratko ukinemo internet?

Konferencija “Book Talk” okuplja nekoliko stotina ljubitelja književnosti, a specifična je i po mestu održavanja odnosno po prelepim ambijentima Galerije Matice srpske i Spomen- zbirke Pavla Beljanskog. Od ove godine konferencija će se održavati i na trećoj lokaciji odnosno u Galeriji likovne umetnosti – poklon zbirka Rajka Mamuzića.

U sklopu programa konferencije “Book Talk 2018” planiran je i tradicionalni propratni program kao što je “Nedelja knjige” u autobusima GSP-a, književni matinei u novosadskim gimnazijama, turistička tura o znamenitim novosadskim piscima i šetnje čitaoca sa omiljenim piscem kroz Novi Sad (“Walk & Talk”).

Ove godine će biti organizovan i izbor – “Novi Sad čita jednu knjigu” u kojem će javne ličnosti i čitaoci portala www.nshronika.rs glasati za najbolje prozno književno delo čija se radnja dešava u Novom Sadu.

Sve detalje vezane za program konferencije ove i proteklih godina možete pogledati ovde:

http://www.color.rs/booktalk2018