Home Konferencije Book Talk 2018 – predstavljamo vam studiju slučaja dr Irfana Hošića “Umetnost...

Book Talk 2018 – predstavljamo vam studiju slučaja dr Irfana Hošića “Umetnost posle 9/11”

476
0

Regionalna književna konferencija “Book Talk” – 28. septembra ove godine će po četvrti put u Novom Sadu okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija “Book Talk” posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Tema ovogodišnje konferencije su “Godine raspleta– jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na naše živote – samim tim i na književnu scenu i izdavaštvo

Prezentaciju pod nazivom “Umetnost posle 9/11” održaće dr Irfan Hošić, docent na Odsjeku za tekstil Tehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću gde predaje Historiju umjetnosti i Modernu umjetnost i dizajn, bavi se likovnom kritikom i kustoskim radom, a temu svog predavanja predstavio nam je ovako:

Rušenje njujorških tornjeva 2001. godine predstavlja svojevrsnu prekretnicu u globalnim političkim odnosima čije posljedice se osjete i danas. Izjava tadašnjeg američkog predsjednika “Ili ste s nama ili ste protiv nas!” polarizirala je svijet te su slijedili brojni preventivni vojni udari u sklopu takozvanog Rata protiv terorizma. U novonastaloj geo-političkoj konstelaciji definirane su nove norme straha od drugog, a umjetnici i umjetnice bave se pitanjima koji na idejnoj razini obrađuju pitanja sigurnosti, slobode ili demokratije. Pritom teme, kao što je ranjivost savemene arhitekture, novo značenje odijevanja i mode, te uloga i značaj medija, postaju okvir unutar kojega je moguće tumačiti novonastali socio-politički kontekst. Umjetnost koja nastaje od 11. septembra naovamo, indikator je novog društvenog poretka koji je slikama povratio brutalnu moć stvarnog“, navodi Hošić.

Konferencija “Book Talk” okuplja nekoliko stotina ljubitelja književnosti, a specifična je i po mestu održavanja odnosno po prelepim ambijentima Galerije Matice srpske i Spomen- zbirke Pavla Beljanskog. Od ove godine konferencija će se održavati i na trećoj lokaciji odnosno u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića.

U sklopu programa konferencije “Book Talk 2018” planiran je i tradicionalni propratni program kao što je “Nedelja knjige” u autobusima GSP-a, turistička tura o znamenitim novosadskim piscima i šetnje čitalaca sa omiljenim piscem kroz Novi Sad (“Walk & Talk”).

Sve detalje vezane za program konferencije ove i proteklih godina možete pogledati ovde:

http://www.color.rs/booktalk2018