Home Konferencije Book Talk 2018 – Sava Damjanov: Fantastika je postala svojevrsni “realistički diskurs”...

Book Talk 2018 – Sava Damjanov: Fantastika je postala svojevrsni “realistički diskurs” čitave postmoderne književnosti

350
0

Regionalna književna konferencija “Book Talk” – 28. septembra ove godine će po četvrti put u Novom Sadu okupiti najpoznatije pisce, izdavače i književne kritičare u regionu!

Od 2015. godine u Novom Sadu se održava regionalna književna konferencija “Book Talk” posvećena najuglednijim piscima, kritičarima, izdavačima, poznatim ličnostima i umetnicima iz celog regiona.

Tema ovogodišnje konferencije su “Godine raspleta– jubileji globalnih, regionalnih i nacionalnih događaja koji su značajno uticali na naše živote – samim tim i na književnu scenu i izdavaštvo

U panelu “160 GODINA OD ROĐENJA DRAGUTINA J. ILIĆA: Godina srpske fantastike” učestvovaće i Sava Damjanov, redovni profesor na Odseku za srpsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, piše prozu, književnokritičke i književnoistorijske radove, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Dragutin J. Ilić je autor prve svetske naučno-fantastične drame za koju se može reći da je proročka. Kako vidite vezu između Ilićevog dela i današnjeg vremena – fantastike koja se obistinila u otuđenosti današnjice?

– Teško je i nesigurno tako eksplicitno reći da je neko PRVI u književnom kontekstu, ali je svakako Ilićeva “Posle milijon godina” (iz 1889) rana anticipacija žanra (antiutopije) koji će svoju pravu aktuelnost steći tokom 20.veka (a početkom 21. veka postaće opštecivilizacijski REALNI fenomen, dakle nešto više od pukog SF žanra!)…Mislim da sam time nagovestio i odgovor na završni deo Vašeg pitanja…

Na koji način se fantastika danas oslanja na realnost? Da li je “između redova” moguće pronaći kritiku današnjeg društva, likove koji imaju mane i vrline čoveka koji živi ubrzanim stilom života, otuđenost koju je doneo internet i tehnologija…?

– U doba postmoderne i onoga što joj neposredno sledi-a to je DANAS! – fantastika poetički gledano više nije ono što je bila vekovima unazad. O tome sam detaljnije pisao u svojoj knjizi “Vrtovi nestvarnog” (posebno u eseju o srpskoj fantastici od srednjeg veka do postmoderne!): pojednostavljeno govoreći, ona je naratološki i tekstualno postala svojevrsni “realistički diskurs” čitave postmoderne književnosti.

Gde je mesto srpske fantastike u današnjoj književnosti?

– Njeno mesto je utoliko uverljivije i smislenije ukoliko ne nastupa kao neki poseban književni rod nego se inkorporira u raznovrsne oblike celokupne literarne prakse (naročito u tzv. “visoku književnost” ili tzv. dominantni književni tok)

Konferencija “Book Talk” okuplja nekoliko stotina ljubitelja književnosti, a specifična je i po mestu održavanja odnosno po prelepim ambijentima Galerije Matice srpske i Spomen- zbirke Pavla Beljanskog. Od ove godine konferencija će se održavati i na trećoj lokaciji odnosno u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića.

U sklopu programa konferencije “Book Talk 2018” planiran je i tradicionalni propratni program kao što je “Nedelja knjige” u autobusima GSP-a, turistička tura o znamenitim novosadskim piscima i šetnje čitalaca sa omiljenim piscem kroz Novi Sad (“Walk & Talk”).

Sve detalje vezane za program konferencije ove i proteklih godina možete pogledati ovde:

http://www.color.rs/booktalk2018

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here