Home Konferencije CSR Srbija 2019: Aleksandar Kolić – Novim tehnologijama do čiste vode

CSR Srbija 2019: Aleksandar Kolić – Novim tehnologijama do čiste vode

99
0

Color Media Communications već petu godinu zaredom organizovala je konferenciju posvećenu društveno odgovornom poslovanju – “CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti”, na kojoj su se ove godine predstavili lideri globalne održivosti u svetu kod nas.

U okviru Case Study-a Čista voda znači “život”- bezbedan, ekološki i održivi sistem za automatsku dezinfekciju vode, Aleksandar Kolić, rukovodilac sektora logistike i planiranja i marketing menadžer kompanije „Sigma“ iz Kule govorio je o uređaju „hlorogen“, o prednostima i osobenostima ovog sistema i tehnologije za automatsko i ekološki bezbedno hlorisanje vode za piće, kao i dezinfekciju otpadnih voda…

Kakva je trenutna situacija u oblasti dezinfekcije pijaće vode u Republici Srbiji?

– Donošenjem seta međunarodnih zakona iz oblasti zaštite životne sredine, potpisivanjem Roterdamske konvencije, obavezujuće poštovanje R.E.A.C.H direktive i usvajanja Zakona o transportu opasne robe, koji je u skladu sa ADR/RID/ADN-om, gasni hlor, najčešće zastupljeni dezinfektant za vodu, eksplicitno je klasifikovan kao toksična materija. Gasni hlor se uvozi u Srbiju iz Mađarske i Rumunije, odakle se železničkim transportom prevozi do odredišta kupca. Zbog svoje toksičnosti transport i skladištenje ove hemikalije, koja je ujedno i bojni otrov, izuzetno su rizični. Domaćom i evropskom regulativom, koje su međusobno usaglašene, regulisana su pravila ponašanja u cilju zaštite životne sredine. Upotreba tehnologije koja ispunjava kriterijume međunarodnog i domaćeg zakonodavstva iz oblasti zaštite životne sredine svakako ima svoje opravdanje.

Koja su moguća tehničko-tehnološka rešenja koja vodovodi u Srbiji mogu primeniti kako bi se ovi zakonski propisi ispoštovali, a građani dobili bakteriološki ispravnu vodu za piće?

– Imajući sve gore navedeno u vidu, a da bi se ispoštovao Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće i ostvarila propisana koncentracija rezidualnog hlora od 0.5 mg/l, a u vanrednim situacijama 1 mg/l, vodu je neophodno hlorisati ili tretirati nekim od derivata hlora, šta potvrđuje gore navedenu činjenicu koliko je to strateški važna hemikalija. Naša kompanija „Sigma“ iz Kule je razvila tehnologije koja ispunjavaju sve gorenavedene propise i proizvodi uređaje koji su u potpunosti u skladu sa tim zahtevima. HLOROGEN® i OksiHLOROGEN® uređaji su u dugogodišnjoj primeni u više desetina vodovoda potvrdili svoje performanse i učinkovitost. HLOROGEN® je uređaj za proizvodnju razblaženog rastvora natrijum-hipohlorita (NaClO), koncentracije ~ 1%. Dezinfektant dobijen postupkom elektrolize nosi naziv „Aqualor H“ i u potpunosti ispunjava zahteve „zelene hemikalije“ u skladu sa domaćom i međunarodnom zakonodavstvom. Preparat „Aqualor H“ namenjen je za dezinfekciju pijaće vode i otpadne vode, kao i za dezinfekciju površina u domaćinstvima, objektima javnog zdravlja, kao i površina koje dolaze u kontakt sa hranom za ljude i životinje. U ove namene preparat „Aqualor H“ je registrovan kod Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i upisan u listu biocidnih proizvoda. Institut za javno zdravlje Republike Srbije ‚‚Milan Jovanović Batut“ analizirao je učinkovitost preparat i pokazano je da dezinfektant ispunjava sve uslove neophodne za primenu u dezinfekciji pijaće vode.

Nakon što se na mestu potrošnje proizvede dezinfekciono sredstvo, kako se dezinfektant dozira u pijaću vodu i da li se u tom procesu može izbeći ljudsko rukovanje hemikalijom?

– „Sigma“ se takođe bavi inženjeringom i instaliranjem sistema za automatsko doziranje dezinfektanta u vodu. Automatske dozirne sisteme – ADS čine radne i rezervne pumpe, koje se automatski startuju u slučaju prekida rada radnih pumpi. „Sigma“ dozirni sistemi zadovoljavaju sve zahteve za kvalitetno i pouzdano hlorisanje vode sa mogućnošću memorisanja svih podataka i vrednosti hlorisanja. Hlorisanje pomoću ADS-a se može vrštiti prema protoku i prema rezidualu potpuno automatski bez potrebe za ljudskim rukovaocem.

Sve češća tema je problem pijaće vode na teritoriji AP Vojvodine. Kakva su iskustva firme SIGMA d.o.o. u tom regionu i kakva tehničko-tehnološka rešenja ima u svojoj ponudi za tako specifične probleme?

– U sklopu daljeg unapređenja tehnologije dezinfekcije vode firma SIGMA Kula razvila je nov uređaj koji takođe na mestu potrošnje, na potpuno bezbedan način iz soli i vode, uz pomoć električne energije, proizvodi MEŠOVITI DEZINFEKTANT. Drugi uređaj OksiHLOROGEN® proizvodi mešoviti dezinfektant „Oxylor“ u vidu vodenog rastvora natrijum-hipohlorita i hlor-dioksida. „Oxylor“ je registrovan kod Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i upisan u listu biocidnih proizvoda. Preparat „Oxylor“ je namenjen pre svega rešavanju specifičnih problema dezinfekcije vode koja u sebi sadrže huminske materije. Vode ovakvog kvaliteta nije dozvoljeno dezinfikovati konvencionalnim preparatima za dezinfekciju pošto time dolazi do stvaranja trihalometana (THM), koji su toksični po zdravlje ljudi, a hloroform je i potencijalno kancerogen. Alternativa konvencionalnom hlorisanju takve vode je upotreba hlor-dioksida (ClO2) koji prema CLP/GHS direktivi nosi oznake eksplozivan u kontaktu ili bez kontakta sa vazduhom. Kako bi se pomoglo malim vodovodima, razvijen je uređaj OksiHLOROGEN® i preparat „Oxylor“ koji su savršeno rešenje za male vodovode koji nisu u mogućnosti da vrše kompletan tretman voda. U procesu registracije biocidnog proizvoda izvršene su analize učinkovitosti preparata od strane Instituta za javno zdravlje Republike Srbije ‚‚Milan Jovanović Batut“ gde su sve analize pokazale da dezinfektant ispunjava sve uslove neophodne za primenu u dezinfekciji pijaće vode.

Ko su dosadašnji korisnici SIGMA tehnologije?

– Naša tehnologija primenjuje se u vodovodima, prehrambenoj industriji, bazenima, bolnicama, kao i u svim drugim oblastima gde je bakteriološka ispravnost vode izuzetno značajna. Tehnološka oprema HLOROGEN® i OksiHLOROGEN® sa pratećim automatskim dozirnim sistemima je do sada instalirana na preko 100 lokacija u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Mađarskoj, a preko 1.100.000 stanovnika dobija pijaću vodu dezinfikovanu in situ dobijenim preparatima proizvedenim SIGMA tehnologijom. Najveći projekat do sada realizovan sa ovom tehnologijom je PPDV ‚‚Štrand“ u Novom Sadu. HLOROGEN® H8000 (kapaciteta 8 kg aktivne materije na sat) instaliran je na PPDV „Štrand“ u Novom Sadu za potrebe završne dezinfekcije pijaće vode na potisima iz fabrike vode ka gradu. Regionalni vodovod kapaciteta 1500 l/s kompletnu dezinfekciju vode, primarnu i korektivnu, zasniva na našoj tehnologiji. Pored pogona za osnovno hlorisanje na PPDV ‚‚Štrand“ instalirano je još 12 dohlornih stanica za održavanje reziduala u vodi na krajevima mreže. Svih 12 dohlornih stanica su integralni deo unificirane tehnologije proizvodnje natrijum-hipohlorita na mestu potrošnje elektrolizom vodenog rastvora kuhinjske soli HLOROGEN tehnologijom.

Pored svih do sada navedenih beneficija u pogledu zaštite životne sredine i pre svega života i zdravlja ljudi, koje su dodatne prednosti primene SIGMA tehnologije u praksi?

– Primenom ove tehnologije korisnici postaju u potpunosti nezavisni od nabavke, uvoza i skladištenja opasnih materija za potrebe dezinfekcije pijaće vode pošto samo proizvode dezinfekciono sredstvo na mestu potrošnje u količini koja je potrebna. Kompletna proizvodnja HLOROGEN®, OksiHLOROGEN® i Automatskih dozirnih sistema i svih delova se realizuje u proizvodnom pogonu SIGMA d.o.o. gde se nalazi i skladište svih rezervnih delova za sva proizvedena postrojenja. Za sve korisnike tehnološke opreme 24 h dnevno, sedam dana u nedelji, dostupna je servisna služba koja u roku od 24 h od momenta prijave kvara izlazi na teren i vrši servis havarisane opreme.

Teme konferencije bile su kompanije su posvećene ispunjavanju ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, ekonomsko osnaživanje žena, a od članica Nacionalne asocijacije saznali smo kako doći do čistije Srbije.

Konferenciju “CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti” su otvorili Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Robert Čoban presednik Color Press Group i Goran Trivan, ministar za zaštitu životne sredine. Kako je bilo na konferenciji pogledajte OVDE.

Konferencija “CSR Srbija 2019 – Pioniri društvene odgovornosti” održava se uz podršku kompanija: Vojvođanska banka, Delta Holding, Aqua Viva, Telenor fondacija, Sigma Kula – Hlorogen. GSK i AMS Osiguranje.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here