Home Konferencije Digital 2018 – Yiftah Curiel: Suština digitalne diplomatije je u tome da...

Digital 2018 – Yiftah Curiel: Suština digitalne diplomatije je u tome da budete shvaćeni

874
0

Petu godinu zaredom Color Media Communications organizuje “Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji – #Digital2018 – trajaće 2 dana – 06. i 07. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Konferenciju će ove godine prvog dana otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana Kati Csaba, ambasadorka Kanade u Srbiji i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije.

Prezentaciju pod nazivom “Digitalna diplomatija startap nacije – primer Izraela” prezentovaće Yiftah Curiel, Direktor odeljenja za digitalnu diplomatiju u Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Šta za Vas predstavlja digitalna diplomatija?

– Suština digitalne diplomatije jeste u transformaciji spoljne politike zemlje u relevantne podatke i informacije koji će oblikom tj. načinom predstavljanja biti lako razumljivi u onlajn svetu, a istovremeno ostvariti uticaj.

Radi se zapravo o tome da se stvari učine jednostavnijim, dostupnijim većem broju ljudi; sve je u tome da budete shvaćeni.

Veoma je primećeno kako Izrael komunicira sa svetom putem digitalnih kanala. Šta je najbitnije u toj komunikaciji, koja vrsta strategije i šta su vaši ciljevi?

– Ministarstvo spoljnih poslova Izraela upravlja sa 5 jedinstvenih društvenih kanala na 6 različitih jezika, 24h/7 dana u nedelji. Koordinira aktivnostima na mreži preko 100 diplomatskih misija širom sveta, sa stotinama diplomata koji koriste svoje naloge na preko 30 jezika.

Upravljanje jedinstvenom porukom je ključno u tome. Pravi zadatak diplomata jeste da jedinstvenu poruku prilagode i prenesu na način koji će biti razumljiv lokalnoj zajednici – javnostima.

Da li se slažete sa tezom da digitalna diplomatija može umnogome da pomogne u sveopštoj diplomatiji današnjice?

– Digitalna diplomatija je nastavak tradicionalne diplomatije uz pomoć drugih sredstava. Ona danas predstavlja jedinstven alat za lidere, zvaničnike iz političkog života, novinare, kreatore javnog mnjenja i politika.

Razumevanje današnjeg sveta – pretnji i šansi – i stvaranje kanala za prenos efektivnih poruka je od suštinskog značaja za diplomate, čija uloga jeste da uspostavljaju partnerstva i pronalaze zajedničke interese.

Tokom dva dana u okviru deset panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, autorskim pravima u digitalnom dobu, kraljevima zabave u regionu, SVOD platformama, E-sportu, generaciji Z, strepnjama i nadama domaće IT scene, 20-godišnjici osnivanja kompanije Google i onome što dolazi iz naših garaža, ali i o greškama, padovima i ponovnim podizanjima uspešnih.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digitalconference.rs

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here