Home Vesti Izložba turskog streličarstva – Kemankeš 23. aprila u Beogradu

Izložba turskog streličarstva – Kemankeš 23. aprila u Beogradu

281
0

Fondacija streličarstva, koja je organizator ove izložbe, osnovana je u Istanbulu 2013. godine. Među brojnim aktivnostima koje je do sada organizovala, jedna od najvažnijih je izložba turskog streličarstva pod pokroviteljstvom Predsedništva Republike Turske u okviru IV međunarodnog Kupa Fetih 2016. godine, čija je postavka, po prvi put, obuhvatala originalne eksponate iz vremena Osmanlija i Seldžuka, dok će na izložbi u Beogradu, neki od eksponata biti prvi put prikazani javnosti.

Na izložbi će posetioci moći da vide tursko streličarstvo, koje je nesumnjivo plod vrhunske tehnologije svoga vremena. Posebno mesto predstavljaju vizuelni prikazi, panoi i video snimci. Prikazani su i rezultati veoma iscrpnog istraživanja o svetskom rekordu gađanja u polju, najstarijoj svetskoj sportskoj organizaciji i njenom osnivaču. Činjenica da se izložba otvara na prostoru odakle je poreklom veliki vezir, Mehmed paša Sokolović takođe je znak susreta dva naroda.

Na štampanim panoima postavke sa podacima o luku, pored alata i pribora za izradu, prikazane su faze izrade kao i razni tipovi lukova koji su se koristili u osmanskom periodu: „puta“ ‒ za gađanje mete, „kepaze“ – za vežbu, luk za gađanje u polju i drugi.

Na panoima postavke sa podacima o strelama prikazano je kako izgleda daska za izradu strela, zatim renda i dleta, ploča za podešavanje debljine strela, drvo i pribor koji se koristio za njihovu izradu, štapovi i strele u fazama izrade kao i različiti tipovi strela koje su se koristile u vreme Osmanlija: pišrev, havagezi, puta, heki, mešk, ibriš i druge. U izložbenom prostoru posetiocima su predstavljeni i zglobni štit, kutija, torba i kožni kalup za nošenje strela kao i razno streličarsko prstenje.

Većina izloženih eksponata preuzeti su, za ove potrebe, iz Metropolitanske opštine Istanbul kao i iz privatnih kolekcija. Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom i uz podršku brojnih institucija.

Izložba, koja će biti otvorena od 23. aprila do 5. maja 2018. godine u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, posetiocima pruža priliku da se upoznaju sa najelitnijim nivoom turske civilizacije.

Autor izložbe je kustos Mehmed Lutfi Šen pod pokroviteljstvom predsednika Fondacije streličara Hajdara Ali Jildiza. Projekt je realizovan u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije, Etnografskim muzejom u Beogradu, Medija centrom „Odbrana“ i Metropolitanskom opštinom Istanbul. Glavni koordinator projekta je generalni sekretar Fondacije, gospodin Mehmed Erdogan.

Izvor i foto: Promo

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here