Home Festivali Mladi talenti “Muzičke omladine Beograda” na prvom Franc List Festu

Mladi talenti “Muzičke omladine Beograda” na prvom Franc List Festu

1887
0

Prvi “Franc List Fest”, festival mladih talenata u klasičnoj muzici, održaće se 6. oktobra u Kaštelu “Ečka”, pod pokroviteljstvom AP Vojvodina, Grada Zrenjanina, “Generali” osiguranja, u organizaciji HBO Color Media Events, Udruženja poslovnih žena “Sofia” i Color Media Communications.

Na početku programa predstaviće nam se mladi talenti Muzičke omladine Beograda:

Aleksandar Maksimović, truba – učenik III razreda srednje muzičke škole ,,Stevan St. Mokranjac” u Beogradu.
Klavirska pratnja: Melita Benčić
J.Hubeau: Sonata I Sarabanda
II Intermede

Nikola Radić, horna – student prve godine Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.
Klavirska pratnja: Melita Benčić
R. Straus: Introdukcija, tema i varijacije

Stefan Benčić, trombon – – učenik IV razreda srednje muzičke škole ,,Stevan St. Mokranjac” u Beogradu.
Klavirska pratnja: Melita Benčić
L. Grondahl: Koncert za trombon
Z. Bize: Preludijum iz ,,Karmen fantazije”

Ana Stefanović (klavir), nakon završenih master studija 2016. godine je upisala specijalističke studije na Katedri za kamernu muziku Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Dejana Subotića. Jelena Pejanović (violina), student četvrte godine na FMU u Beogradu, u klasi prof. Jasne Maksimović.
Ana Stefanović i Jelena Pejanović izvode:
E.Grig: Sonata Op. 3, No1 u F-duru:
Allegro con brio
Allegretto quasi Andantino
Allegro molto vivace

Muzička omladina (Jeunesses Musicales Belgrade) osnovana je 1954. godine kada je grupa intelektualaca (Dušan Skovran, Slobodan Petrović, Srđan Barić, Milutin Radenković, Dušan Trbojević, Dejan Despić i drugi) osnovala najpre Društvo prijatelja muzike koje ubrzo menja naziv u Muzička omladina. Osnovana je sa idejom da promoviše muziku, posebno mlade umetnike i muziku za mladu publiku. Muzička omladina je za proteklih gotovo šest decenija aktivnog bavljenja mladima svojim akcijama značajno obeležila kulturnu scenu naše zemlje. Od samog nastanka aktivnosti Muzičke omladine Beograda bile su usmerene ka afirmaciji umetničke muzike. Decenijama, Muzička omladina kontinuirano realizuje programe po kojima je prepoznatljiva, od kojih većina ima tradiciju dužu od 20 godina, a neke, kao Međunarodno takmičenje Muzičke omladine i Kalemegdanski sutoni čak više od 40 godina. Od 1962. godine Muzička omladina postaje član Jeunesses Musicales International, svetske organizacije čije je sedište se nalazi u Briselu.
Projekti Muzičke omladine koji se tradicionalno realizuju su:

• Školski koncerti i Muzičke subote
• Festival Kalemegdanski sutoni
• Letnja duhovna akademija u manastiru Studenica
• Ciklus koncerata Ponovo u Cvijeti
• Međunarodno takmičenje Muzičke omladine
• Kviz-takmičenje Muzičke omladine

Vlastelin Lukač Lazar kupio je na licitaciji banatsku zemlju sa tri sela – Ečku, Klek i Jankov Most 1781. godine. Sedište svog imanja smestio je u Ečku i tu izgradio svoj dom. Dvorac „Kaštel“ početkom XIX veka podigao je Lukačev sin, Agošton Lazar i on je najzaslužniji za njegovo otvaranje avgusta 1820. godine. Na svečanom otvaranju svirao je Franc List, tada devetogodišnji dečak, kasnije slavni kompozitor. Otvaranju je prisustvovao i čuveni grof Esterhazi, najbogatiji i najugledniji vlastelin u Ugarskoj.

Uoči 200. godišnjice od tog događaja, održaće se prvi “Franc List Fest”, a mladi talenti u klasičnoj muzici nastupiće u Kaštelu Ečka, i vratiti Ečku i Zrenjanin na mapu Evrope i sveta.

Informacije o festivalu pronađite na sajtu www.color.rs/franzlisztfest/

Ulaz je besplatan.