Home Konferencije Održana online konferencija SRBIJA I FRANKOFONIJA – Susret ambasadora francuskog govornog područja...

Održana online konferencija SRBIJA I FRANKOFONIJA – Susret ambasadora francuskog govornog područja u Srbiji: Potencijal za turističku i ekonomsku saradnju u uslovima nove normalnosti

492
0

Udruženje „J’aime la France“ u saradnji sa kompanijom “Color Media Communications” organizovalo je danas značajnu online konferenciju pod nazivom „Sastanak sa ambasadorima francuskog govornog područja u Srbiji: potencijal za turističku i ekonomsku saradnju u uslovima nove normalnosti”.

Učesnici konferencije usaglasili se da zajedničkim naporima i aktivnostima može doći do jačanja saradnje između zemalja francuskog govornog područja i Srbije, a upravo današnja konferencija dobar je primer jačanja bilateralnih odnosa Srbije i drugih zemalja čiji ambasadori su se ovom prilikom I obratili.

Prisutne je najpre pozdravio Ambasador Egipta u Srbiji, Nj.E. Aljowaily Amir, predsednik grupe frankofonih ambasadora u Srbiji koje je ovom prilikom izjavio: “Što se tiče institucijalne saradnje sa Srbijom, postoji više aktivnosti, pomenuo bih nedavnu posetu Frankofonih ambasadora Vojvodini, gde je dogovoreno više projekata između naših zemalja i Privredne komore Vojvodine, ali i Privredne komore Srbije. To je konkretan primer za jačanje veza između dve zemlje, ali očekujemo i posle našeg današnjeg skupa otvaranje novih mogućnosti za jačanja veza i investicija između Srbije i Egipta.”

Nj.E. Jean-Louis Falconi, ambasador Francuske u Srbiji, istakao je da je njegov najveći zadatak da pokuša da privuče srpske turiste da posete Francusku, kao i obrnuto, jer upravo je to naveći potencijal za jačanje saradnje između ove dve zemlje.

“Postoji veliki potencijal i ekonomski interesi za međusobnu saradnju. Srbija je poljoprivredna zemlja, spomenuću ovom prilikom i vino. Srbija je kao i Francuska vinogradarska zemlja u kojoj živi trenutno veliki broj proizvođača vina koje treba predstaviti, treba ih povezati sa kolegama iz velikih vinogradarskoh regija u Francuskoj. Drago mi je što vidim veliki broj mojih kolega ambasadora i verujem da ćemo zajednički uspeti da napravimo dobru turističku saradnju i želim da nastavim da vas podržavam da se razvijaju dobri bilateralni odnosi među nama” – poručio je Falconi organizatoru konferencije, Slađani Novaković.

“Aktivnosti u partnerstvu sa predstavnicima javnog, privatnog i civilnog sektora iz Republike Srbije i Francuske imaju uticaj na sveukupno poboljšanje odnosa dve zemlje, uključujući ne samo turistički i kulturni segment, već i ekonomske bilateralne odnose”, izjavila je Slađana Novaković, predsednica Udruženja “Ja volim Francusku”, moderator današnje konferencije.

Konferenciji su prisustvovali i:
Nj.E Tan Vutha, ambasador Kraljevine Kambodže u Srbiji,
Youseef EL KARNI, Savetnik za ekonomska pitanja u ambasadi Kraljevine Maroka u Srbiji,
Nj.E. Rafala Perla, ambasador Slovačke Republike u Srbiji,
Dariusz Szewczyk, konzul u ambasadi Poljske u Srbiji.

Primeri dobre prakse: 
Philippe Magne, direktor za razvoj u Vichy Spa Internationale i nezavisni konsultant
Dr Christian Hristea, konsultant u Brancusi Association iz Rumunije, Direktor i glavni urednik fondacije “Amfiteatar”; Glavni urednik magazina “Odmor i putovanja”,
– Stephane Monnier, predsednik kompanije “Sunce Assets Holding”.

Snimak konferencije možete pogledati na YouTube kanalu Color Media Communications.