Home Vesti Održana tribina “Žene žive i na selu” u Sremskoj Mitrovici

Održana tribina “Žene žive i na selu” u Sremskoj Mitrovici

1097
0

Sedma po redu tribina u 2019. godini u okviru projekta “Žene žive i na selu”, održana je danas, 15. juna, u Centru za osnaživanje u Sremskoj Mitrovici.

Na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili: Robert Čoban, direktor Color Press Grupe; Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava; Prof. dr Ranko Raičević, predsednik društva neurologa i Nadežda Satarić, rukovodilac Udruženje gradjana ” Snaga prijateljstva ” – Amity.

– Zaštita starijih osoba od nasilja i adekvatno kažnjavanje nasilnika predstavljaju imperativ društvene odgovornosti svake države. Da bismo unapredili položaj starijih osoba ali i ostalih osetljivih društvenih grupa, neophodno je da se princip poštovanja, različitosti, tolerancije i nenasilja dodatno približi svim građanima. Posebno je važno da on postane model ponašanja i delovanja mladih ljudi, jer samo tako možemo unaprediti međugeneracijsku solidarnost – istakla je Suzana Paunović na tribini koja je održana ujedno i povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama pod sloganom “Nasilje NE – međugeneracijska solidarnost DA!“

– Vlada Srbije prepoznala je važnost borbe protiv nasilja nad starijim osobama u našem društvu, i na ovaj način želi da skrene pažnju javnosti na nasilje i zanemarivanje sa kojima se suočavaju naši najstariji građani, i da borba protiv nasilja nikada ne sme stati – istakla je Paunović.

Paunović je navela da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu u junu 2017. godine, doprineo boljoj i efikasnijoj zaštiti svih žrtava nasilja u porodici, pa i starijih osoba, ali i da na ovom polju još uvek imaš posla.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da naši stari sugrađani često skrivaju nasilje, jer se nadaju da se nasilje neće ponoviti ili se boje da ga prijave.

Paunovićeva dodaje da je prihvatanje činjenice da je upravo član porodice nasilnik najveći problem kod suočavanja starijih sa nasiljem, ali i da upravo zbog toga ne smemo da ćutimo kada primetimo da ovakav vid nasilja postoji.

Podaci pokazuju da su u porodičnom nasilju u 2018. godini ubijene 33 žene, od kojih su njih devet bile starije. Ubice su u pet slučajeva bila njihova deca, u dva slučaja unuci, u dva slučaja bračni partneri, a u većini slučajeva, službama sistema zaštite žrtve nisu ranije prijavljivale nasilje, iako su ga trpele.

U sklopu tribine dr Biljana Stojković, viša savetnica u Sektoru za antidiskriminacionu politiku i unapredđenje rodne ravnopravnosti, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja otvorila je izložbu portreta 20 najznačajnijih žena Srbije.

Nakon toga usledila je panel diskusija na kojoj su o položaju i životu žena na selu govorili: Draginja Benežan, selo Pavlovci; Ljiljana Čolić, selo Mali Radinci; Smiljana Dakić, selo Mali Radinci; Mirjana Teodorović, selo Laćarak i Dragana Tomić Pilipović, selo Vrmdža.

Kampanja “Žene žive i na selu”, čiji je cilj osnaživanje žena u ruralnim predelima, pokrenuta je simbolično 8. marta 2019. godine statusnom konferencijom održanom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Ova kampanja sprovodi se pod pokroviteljstvom Predsednice Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva bez portfelja, zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Centra za lokalnu demokratiju i Pošte Srbije.