Biografije učesnika

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Rođena je 1972. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirala je na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i stekla zvanje profesora srpskog jezika i književnosti. U maju 2014. godine imenovana je za državnog sekretara u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija. Od marta 2015. bila je član Komisije Republike Srbije za saradnju sa Organizacijom Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu UNESKO u oblasti informacionih tehnologija i informacionog društva. Angažovana u Koordinacionom telu za proces pridruživanja EU, poglavlja 3 i 10, od septembra 2015. godine, kao predsednik pregovaračkih grupa – Pravo osnivanja i Sloboda pružanja usluga i informacionog društva i medija. Od januara 2016. godine je član Evropske strateške grupe za digitalni razvoj, a od marta je koordinator Programa ekonomskih reformi – ERP 2016–2018. Bila je rukovodilac savetodavnog tela za praćenje sprovođenja projektnih aktivnosti ,,Povezan i siguran – bezbedno virtuelno okruženje za decu“ i projekat ,,IT karavan“. Od jula 2012. do aprila 2014. godine obavljala je funkciju državnog sekretara Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija. U periodu od 2007. do 2012. godine vršila je funkciju sekretara Ministarstva rada i socijalne politike. Od 2005. do 2007. godine bila je direktor Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. U periodu od 2004. do 2005. godine bila je šef Kabineta Koordinacionog centra Srbije i Crne Gore i Republike Srbije za Kosovo i Metohiju, zadužena za organizaciju i koordinaciju rada, protokol i međunarodnu saradnju. Od 2002. do 2004. godine, obavljala je funkciju pomoćnika šefa Kabineta potpredsednika Vlade Republike Srbije i Koordinacionog centra SRJ i RS za Kosovo i Metohiju. Od decembra 2001. do septembra 2002. godine bila je na poziciji marketing menadžera kompanije “William Grants–MPS Group” u Beogradu. U periodu od februara do novembra 2001. godine, bila je pomoćnik direktora kompanije “Panasonic” u Srbiji. Govori engleski i ruski jezik.

H.E. Eduardo Botelho Barbosa (67) born in Glasgow graduated from the Université Libre de Bruxelles as a Commercial Engineer. He also possesses a Master’s Degree in International Public Policy, from Johns Hopkins University’s School of Advanced International Studies in Washington DC, USA, and a High Level Diplomatic Thesis (CAE), Commercial Promotion: General Considerations, Canada and Reflections about the Brazilian Case, from the Instituto Rio Branco, Brazilian Diplomatic Academy, in 2001. He began his diplomatic career in 1977, serving as an ambassadorial Third Secretary, and advanced to the position of ambassador in 2010. He began his diplomatic career as Consulate General in New York, then at the Embassy in La Paz, in Washington, Toronto, London, Moscow. He served as Ambassador in Algiers from 2013 and was appointed Ambassador in Belgrade in February 2019. He is married to Monique Merriam, with whom he has a daughter.

Georgi Genov, profesor na Visokoj turističkoj školi u Beogradu i direktor Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije - HORES (od 2013). Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Beogradu, gde je 2001. godine odbranio magistarsku tezu, a doktorsku disetaciju je odbranio 2010. na Ekonomskom fakultetu u Banja Luci. Georgi je započeo svoju karijeru 1982. zauzimajući razne pozicije u turističkoj i ugostiteljskoj industriji i u nekoliko kompanija: bio je generalni sekretar Ferijalnog udruženja Srbije (udruženja hostela), generalni direktor turističkog preduzeća “Junior”, asistent generalnog direktora za ekonomske i marketing poslove na Institutu za javno zdravlje Srbije ”Milan Jovanovic Batut”, kao i asistent direktora TV stanice Studio B. Bio je na menadžerskim pozicijama u više nevladinih organizacija u Srbiji: predsednik Ferijalnog udruženja Srbije i Saveta mladih Srbije, član predsedništva Turističke organizacije Srbije, Udruženja ugostiteljskih preduzeća Srbije ”UGOPROGRES”, Turističke organizacije Beograda, Jugoslovenske organizacije turističkih agencija – YUTA i Poslovnog udruženja hotelijera i restoratera Srbije – HORES. Takođe je bio član Nacionalnog turističkog saveta Republike Srbije 2014. godine. Objavio je pet knjiga iz oblasti turističke i hotelske industrije, nekoliko turističkih vodiča i priručnika iz oblasti turizma, kao i brojne članke u stručnim časopisima. Autor je nekoliko studija izvodljivosti u Srbiji.

Mr Mirela Mitrić je urednik redakcije za poljoprivredu u Radio Televiziji Vojvodine gde je tokom prethodnih dvadeset godina bila angažovana u svim segmentima Informativnog programa, najpre kao novinar -reporter, a potom kao urednik i voditelj emisija gradskog programa i TV Dnevnika. Kao stipendista italijanske Vlade, usavršavala se na Javnom medijskom servisu Italije RAI, u Rimu. Pohađala je više studijskih programa u zemlji i inostranstvu, među kojima i program „Održiva poljoprivreda i klimatske promene“ u Sjedinjenim Američkim Državama, u organizaciji Američke ambasade u Beogradu i „Open World Lieadership Center“ sa sedištem u Vašingtonu. Pohađala je više BBC kurseva iz oblasti reporterskog izveštavanja, kao i kurseve dikcije i javnog nastupa. Italijanski jezik je usavršavala na „Università per Stranieri Dante Alighieri“ u Italiji. Magistrirala je na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu / Departman za industrijsko inženjerstvo, Katedra za kvalitet, efektivnost i logistiku.

Marija Labović rođena je 15. septembra 1974. godine u Beogradu. Diplomirala je na Američkom koledžu u Solunu 2000. godine. Pre imenovanja na sadašnju poziciju direktora Turističke organizacije Srbije u novembru 2015. godine, bila je zaposlena u Ekos Tursu kao Viši Finansijski menadžer, u Privrednoj banci Beograda kao direktor razvoja novih proizvoda i alternativnih kanala distribucije, kao i na Beogradskom sajmu kao zamenik direktora. Tečno govori engleski jezik i ima osnovno znanje grčkog i ruskog jezika.

Nataša Pavlović rođena je 27.08.1978. godine u Zrenjaninu. Diplomirala je na Prirodno- matematičkom fakultetu, smer diplomirani geograf – turizmolog, 2002. godine odbranivši temu pod nazivom„Mogućnost turističkog aktiviranja bečejskih salaša“. Nakon završenih osnovnih studija upisuje se na poslediplomske studije na Ekonomskom fakultetu u Subotici, smer menadžment u uslužnom biznisu. Magistarsku tezu pod nazivom „Menadžment maloprodajnog paketa ponude u funkciji razvoja turizma“ odbranila je 2010. godine i stekla zvanje magistra ekonomskih nauka. Disertaciju pod naslovom „Primena koncepta marketinga totalnog odnosa u poslovanju malih i srednjih turističkih preduzeća u Vojvodini“, koju je odbranila 2015. godine. Od oktobra 2003. godine zaposlena je u Turističkoj organizaciji Vojvodine , a imenovana za direktora ove institucije je tokom 2016. godine. Osim poslova marketinga aktivno je učestvovala u izradi i realizaciji domaćih i međunarodnih projekata iz oblasti turizma, ekonomije i osoba sa invaliditetom i dece ometene u razvoju. Tokom svog rada i studija stručno se usavršavala i stekla više sertifikata. Kao autor i koautor objavila je preko 20 radova u nacionalim i međunarodnim časopisima i konferencijama, vezanih za oblast turizma i ekonomije. Govori engleski i italijanski jezik. Majka je jedne ćerke.

Borislav Despotović, rođen 5. decembra 1980. u Kikindi Novinar i urednik Vojvođanskog dnevnika u Informativnom programu Radio-televizije Vojvodine. Saradnik i voditelj TV emisije Biznis monitor koja se bavi istražvanjem poslovanja preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća. U svojoj novinarskoj karijeri, a naročito u poslednjih pet godina, realizovao više stotina tematskih rubrika i intervjua o ekonomiji i privredi, sa najistaknutijim sagovornicima iz Vlade Srbije, Vlade AP Vojvodine, brojnih državnih institucija, privrednih asocijacija, sa predstavnicima bankarskog i akademskog sektora, kao i nevladinih organizacija. Dobitnik specijalnog priznanja Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) za doprinos kvalitetnom izveštavanju o ekonomskim reformama za 2016. godinu.

Tiago Fereira
2010 → Došao prvi put u Srbiju zbog jedne ljubavi 2011. → Inspirisan svime što sam otkrio na putovanjima po Srbiji, kreirao sam blog “Bem- vindo à Sérvia” i tako počeo da promovišem Srbiju kao turističku destinaciju u Brazilu 2012. → Postao sam diplomirani menadžer u turizmu u Brazilu i preselio se u Beograd 2013. → Počeo sam da radim u organizaciji Srbija za mlade, koja se bavi promocijom i razvojem omladinskog turizma u Srbiji 2014. → Osnovao sam Beogradu turističku agenciju “Talas Travel” koja se bavi isključivo receptivnim turizmom 2015. → Doveo sam prve ikada organizovane grupe Brazilaca u neke srpske destinacije poput Zlatibora i Resavske pećine. 2016. → Srbija za mlade postaje najmlađa ekipa ikada da dobije najprestižniju nagradu iz oblasti turizma u Srbiji - Turistički cvet 2017 - 2019 → Srbija za mlade postaje sve popularnija za omladinska putovanja po Srbiji, a i kao organizacija koja promoviše omladinsko preduzetništvo, kreativnost i ostanak mladih u Srbiji. 2020 → Odlukom Vlade sam postao državljanin Republike Srbije (treći Brazilac u istoriji da na taj način dobije srpski pasoš, a prvi koji nije fudbaler). Počeo da vodim putopisnu emisiju “Tiagov Balkan” na Balkan trip televiziji.

Ivona Borojević rođena je 1984. godine u Kotoru. Magistrirala je na Fakultetu Tehničkih Nauka u Novom Sadu, na departmanu za industrijsko inženjerstvo i menadžment, kao jedan od najboljih studenata. U hotelskoj i ugostiteljskoj industriji ima iskustva više od deset godina. Od 2008. godine počinje da radi u Kompaniji Prezident iz Novog Sada na poziciji Direktor Marketinga i Prodaje i aktivno učestvuje u otvaranju Hotela BEST WESTERN Prezident*****, prvog i jedinog hotela u Novom Sadu koji je pripadao internacionalnom hotelskom lancu. Prošavši mnogobrojne obuke koje nalažu pravila poslovanja BEST WESTERN Inc., usavršava veštine u raznim oblastima u hotelskoj industriji – marketing i prodaja, front office, HR, operativne veštine, računovodstveni sektor, domaćinstvo. Dobitnica je sertifikata „Primena zakona u turizmu i zakona o prekršajima u oblasti turizma”, koji izdaje Balkanski savet za održivi razvoj i edukaciju. Nakon dve godine, dobija novu poziciju u istoj Kompaniji - Operativni Menadžer. Za to vreme kreira novi sistem zapošljavanja u Hotelu, čije specifičnosti se ogledaju u primeni BEST WESTERN HR pravila i procedura na postojeći standardizovani pristup zapošljavanja u Srbiji. 2011. godine počinje realizaciju novog projekta Prezident Kompanije, tj. angažovana je na otvaranju novog hotela najviše kategorije - Premier Prezident Hotel***** (Sremski Karlovci). Kao Menadžer pre-opening tima uspešno otvara hotel, koji je već te iste godine dobio najviše priznanje Novosadskog Sajma - Šampionski Pehar za Novi Hotel u Srbiji vrhunskog kvaliteta. Skoro uporedo na istoj poziciji je otvorila i Hotel Vilu Prezident**** koja se nalazi na Stražilovu. 2012. godine dobija laskavo priznanje Novosadskog Sajma - Najbolji Mladi Menadžer u hotelijerstvu u Srbiji. 2013. godine dobija unapređenje i postaje Generalni Menadžer sva tri Prezident Hotela. Ideju o kreiranju novog sistema zapošljavanja u Kompaniji (integracija internacionalnih pravila i procedura sa postojećim sistemom zapošljavanja u kompaniji) prenela je i na druga dva hotela, a kao rezultat toga govori statistika o znatno povećanom procentu lojalnih zaposlenih. Danas, kao Generalni Menadžer najboljeg nacionalnog lanca Hotela u regionu 2015. (priznanje Novosadskig Sajma), pored svojih standardnih dužnosti, vodi i HR odeljenje na nivou Kompanije i bavi se sprovođenjem procesa selekcije i regrutacijom kandidata, kao i sprovođenjem obuka. Od 01.01.2016. godine intenzivno radi na jačanju i pozicioniranju prvog domaćeg lanca Hotela – Prezident Hoteli, na nacionalnom i internacionalnom nivou. Danas, direktorka prodaje i marketinga u Hotelu "Fontana", Vrnjačka Banja.

dr Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam PODACI O OBRAZOVANJU 28. marta 2016. godine izabran u zvanje docenta za užu naučnu oblast Ekonomija i finansije Završene doktorske studije, čime je stečeno zvanje Doktora ekonomskih nauka Završene postdiplomske studije: čime je stečen akademski stepen Magistar nauka međunarodne ekonomije, oblast: Ekonomska diplomatija Licencirani stručni radnik iz oblasti socijalne zaštite Pravni fakultet Viša upravna škola Srednja mašinska škola 3. PODACI O RADNIM I DRUŠTVENIM AKTIVNOSTIMA - Od 04.08.2017. godine državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture - Od 2016. godine predavač na Fakultetu za hotelijerstvo i turizam u Vrnjačkoj Banji, Univerziteta u Kragujevcu - Od 01.07.2014. godine državni sekretar za međunarodnu saradnju, evropske integracije i projekte u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije - Od 22.01.2013. godine direktor Gerontološkog centra u Subotici - Od 10.10.2012. godine v.d. direktor Gerontološkog centra u Subotici - Od 16.11.2011. godine zamenik direktora i koordinator stručnog rada Gerontološkog centra u Subotici - Od 2001. godine direktor Gerontološkog centra u Subotici - Od 1999. godine honorarni profesor na predmetu Ustav i prava građana u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Subotici. - Od 1996. godine raspoređen na radno mesto referenta za kadrove u službi Opštih i pravnih poslova, a od 1998. godine na radno mesto dipl. pravnik namenskog stanovanja u službi Namensko stanovanje - Od 1995. godine. zaposlen u Gerontološkom centru u Subotici.

Dr Asma Moulay, director of communication and cooperation at the Ministry of Tourism and Handicrafts and Family Work in Algeria. POSITIONS: Director of Communication and Cooperation at the level of the Ministry of Tourism, Handicraft and Family Work 2018 - to the present day. The focal point of the Ministry of Tourism, Handicraft and Family Work at the level of the sectoral committee for the implementation of the ZLECAF Agreement. The focal point of the World Tourism Organization 2018 to the present day. The focal point at the Commission on Tourism and Sustainable Development (UNWTO). The focal point of the ArabicTourism Organization 2020 to the present day. The National Program Director “Jil Siha”. - The focal point of the International Bank for Reconstruction and Development at the level of the Ministry of Higher Education and Scientific Research

Anamarija Marinović je profesor portugalskog jezika i prevodilac. Od 2006. do 2015. živela je i radila u Lisabonu, gde je magistrirala i doktorirala na Filološkom fakultetu (Faculdade de Letras). Bavi se komparativnom portugalskom i srpskom književnošću i do sada je prevela tri knjige sa portugalskog na srpski jezik. Bavi se i naučno-istraživačkim radom. Njeni radovi objavljivani su u Portugaliji, Španiji, Brazilu, na Zelenortskim ostrvima, Srbiji, Hrbatskoj itd. Govori portugalski, španski, engleski, italijanski, ruski, služi se rumunskim i usavršava francuski jezik. Od klasičnih jezika služi se latinskim.Autorka je tri knjige objavljene na Amaѕonu, dve naučne i jedne zbirke pripovedaka ka portugalskom jeziku. Bavi se kreativnim pisanjem, prevođenjem poezije,digitalnom fotografijom i pilatesom.

Vanja Kovačev je freelance PR, Communications & Event Management Senior Expert. U komunikacijama je više od 20 godina. Ima bogato i raznovrsno iskustvo, kako u biznis - tako i u NVO i javnom sektoru. Od gimnazijskih dana je sticala iskustvo na poslovima radijskog i tv voditelja/novinara na TV Sarajevo, sarajevskom Omladinskom radiju, u dopisništvu RTS-a u Vršcu, lokalnim radio i tv stanicama kao i beogradskom Interspeed radiju. Kao važne delove karijere ističe zahtevan posao PR menadžera u gimnaziji Milutin Milanković, zatim u UŠĆE šoping centru, kao i višegodišnji rad u ambasadama Švedske i Norveške. Kao event i PR konsultant sarađivala je i na brojnim projektima ambasada Kanade, Nemačke, Grčke, Turske, Slovenije, Izraela, Belgije, Indije itd. te stranih i domaćih privrednih komora, turističkih organizacija i expat udruženja u Beogradu. Konsultant je za PR i komunikacije beogradskog izdanja prestižnog magazina na engleskom Diplomacy&Commerce, PR menadžer Asocijacije za ekonomsko osnaživanje žena AFA all for all, Dečje filharmonije i Međunarodnog edukativnog programa za razvoj intelektualnih i životnih veština BrainObrain. Osim poslova iz domena PR & Communications, u saradnji sa Color Media Communications, organizuje manifestacije koje promovišu kulturu, privrednu saradnju i turizam stranih zemalja u Srbiji. Tokom 2020. je u saradnji sa istom kućom u ulozi konferansjea i moderatora panel diskusija učestvovala u realizaciji preko 20 uspešnih on line konferencija koje obrađuju važne društvene teme. Rođena je 10.01.1974. u Sarajevu u kome je završila osnovu i srednju školu, Filološki fakultet u Beogradu a specijalizaciju za prevodioce u Upsali u Švedskoj. Govori četiri strana jezika. Voli horsko pevanje, biciklizam, jedrenje, planinarenje i skijanje. Posvećena je ekologiji, društvenoj odgovornosti i humanitarnom radu. Mama je jednog studenta. Lični moto: "Budi promena koju želiš da vidiš u svetu!" Mahatma Gandi.

Karmen Krivokapić rođena 10.04.1974. u Baru, vlasnica exluzivnog restorana "Arhiv" u Novom Sadu. Odrasla je u porodici u kojoj se tradicionalno spremala morska kuhinja. Od malih nogu je volela sa mamom i bakom da eksperimentise, kuva..aranzira hranu .. Život je odvodi u Madjarsku i Sloveniju gde upoznaje i sprema njihove specijalitete. Oduševljena njihovom kuhinjom počinje ozbiljnu praksu u ribljem restoranu "Marina" u Izoli kod šefa Iveka. Od tada mašta o tome da ima svoj restoran i kako kažu "pazi šta želiš možda će ti se ostvariti", tako se i njoj želja ostvarila i u oktobru 2014. otvara svoj restoran "Arhiv". Ljubav prema poslu i fantastičan meni koji je sama osmislila, gosti su vrlo brzo prepoznali i zavoleli. Sve te ukuse Mediterana, Istre, Madjarske i Vojvodine spoja u svoje autorske specijalitete začinjene posebnim začinom ljubavi. Pored vrhunskih jela na jelovniku se našla i njena čuvena Karmelada. Gosti su ovaj specijalitet sami izvojili i tako je nastao novi brend na našem tržištu koji uskoro izlazi u prodaju. Karmelada je džem od crvenog luka koji je odličan dodatak jelima od mesa, salatama i sirevima. Njen neobičan ikus osvaja čak i one koji ne vole slatko slane kombinacije. Danas, ugostitelj i član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja UGONS