Home Konferencije “Food Talk Podgorica” okupila ambasadore, kuvare, vinare, HoReCa menadžere…

“Food Talk Podgorica” okupila ambasadore, kuvare, vinare, HoReCa menadžere…

23
0

Ovogodišnja “Food Talk” konferencija održana je u ponedeljak 10. novembra u Gradskom muzeju Podgorice pod pokroviteljstvom Sekretarijata za preduzetništvo i investicije Glavnog grada Podgorice.

2013. godine na Salašu 137 na Čeneju pored Novog Sada je prvi put održana regionalna konferencija posvećena gastronomiji, vinu i pivu.Od tada konferencija je osim Novog Sada organizovana i u velikom broju gradova regije: Beogradu, Skoplju, Budvi i konačno ove jeseni – 10. novembra, “Food Talk” je prvi put održan i u glavnom gradu Crne Gore.

Konferenciju su otvorili: Nađa Ljiljanić, zamenica gradonačelnika Glavnog grada Podgorice, Robert Čoban, iz Color Press Grupe i Danijela Radeč, sekretarka za preduzetništvo i investicije Glavnog grada Podgorice.

U prvom panelu koji je nosio naziv “Taste of Planet”, ambasadori stranih zemalja govorili su o svojim nacionalnim jelima i crnogorskim specijalitetima koje će poneti kada budu odlazili iz Podgorice. Kako strane diplomate gledaju na ovdašnju gastronomiju, koja su im omiljena jela iz Crne Gore, a šta bi iz kuhinje svoje zemlje preporučili učesnicima “Food Talk” konferencije.


Panel je moderirao Robert Čoban a učesnici su bili: Branimir Jukić, ambasador BiH u Crnoj Gori, Christian Steiner, ambasador Austrije u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, ambasador Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Velibor Zolak, stručnjak za marketing u turizmu.

Panel broj 2 zvao se “Kako do više Dušana Đorđevića: Izazovi motivacije u HoReCa industriji regiona”. Kako smo došli do toga da nešto što bi trebalo da bude „normalno“ – postane „izuzetak“. Kako menadžeri u HoReCa industriji uspevaju da kreiraju i zadrže ljude poput Dušana Đorđevića, mladog konobara iz Niša koji je zbog svoje spontanosti i osmeha postao zvezda na društvenim mrežama.

Moderator ovog panela bila je Milica Stijepović, urednica emisije “Agrosaznanje” na TVC a učesnici: Muhamed Kurmemi, Harmonia Hotels, Drač, Albanija; Jelena Đaković, Huma Kotor Bay, Crna Gora; Dimitrije Acevski, Eichen Group, Srbija; Nikola Vesić, šef kuhinje, Dukley Hotel&Resort, Crna Gora; Dušan Šofranac, Area Director of Food and Beverage (Mamula Island by Banyan Tree i Centrale Luštica Bay by Angsana) i Marija Martinović, Maestral Hotels and Casinos, Budva, Crna Gora.

Panel broj 3 nosio je naziv “Food, Wine & Art: Hrana kao inspiracija umetnicima” a moderirala ga je Petra Čelebić, urednica magazina “Diplomacy&Commerce Montenegro”.

U panelu su govorili Nenad Novak Stefanović, pisac iz Beograda; Ljiljana Karadžić, istoričarka umetnosti, JU Muzeji i galerije Podgorice i  Vlasta Mandić, arhitekta, gastonomad i autorka knjige “Bokeška kužina”.

U panelu broj 4 pod nazivom “Al smo se tamo razbili od klope: Brendiranje destinacija kroz hranu i vino” moderator je bio Vladimir Fustić, Euronews Montenegro a govorili su Vladimir Živanović, direktor Turističke organizacije Zlatibora; Stevan Stešević, Montenegro Luxury Association; Željka Radak Kukavičić, stručnjak iz oblasti turizma; Milonja Blagojević, vlasnik etno sela “Montenegro”, Bojana Otašević, osnivač brenda “Mille Baci” i Jaroslav Stupavski, direktor Agrobiznis sektora kompanije “Voli”.


Panel broj 5 pod nazivom “The Menu: Kuvari iz regiona o ukusima i zahtjevima nove publike” moderirala je Sandra Manojlović, marketing direktorica i autorka food bloga “Cook on the Bright Side” a učesnici su bili Srđan Jerinkić, Challenge Rekonstrukcija, Novi Sad; Andrej Raičević, Executive Chef, Hotel Centrale Luštica Bay by Angsana; Nikola Rosić, Thyme Hospitality Platform, Beograd; Goran Tatar, One&Only, Portonovi; Duško Miladinov, Sous Chef, Lazure Hotel&Marina; Filip Nišić, Executive Chef, Gorski Hotel&Spa, Kopaonik, Srbija i Nikola Markotanović, Head Chef i suvlasnik restorana Square Portonovi.

U poslednjem panelu “La Traviata” o tome kako izgleda vinska scena u Crnoj Gori i regionu govorili su Andrija Martinović, sommelier, Goran Brnović, vlasnik restorana “Odiva”, Damir Moskov, kuvar i food bloger i Luka Bešić iz Udruženja somelijera Crne Gore.

Među pokroviteljima konferencije bile su i kompanije “Voli”, “Energy Star” i “Plantaže”.