Home Festivali Festival “Taste of Planet” otvoren predstavljanjem nacionalne kuhinje Pakistana

Festival “Taste of Planet” otvoren predstavljanjem nacionalne kuhinje Pakistana

116
0

Festival nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ održaće se u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” od 24.10. do 03.11.

Festival organizuje kompanija Color Media Communications Publishing uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i TC Promenada.

Tokom 11 festivalskih dana, imaćemo čast da ugostimo ambasadore, predstavnike ambasada i nacionalnih saveta koji će nam predstaviti raznovrsne ukuse svoje nacionalne kuhinju kao i bogat kulturno-umetnički program.

U autentičnim drvenim kućicama posetioci će imati priliku da probaju specijalitete iz celog sveta, kao i tradicionalna jela karakteristična za područje Vojvodine.

Festival je otvoren predstavljanjem nacionalne kuhinje Islamske Republike Pakistan.

Jela pakistanske kuhinje su raznovrsna kao i njena etnička i kulturna raznolikost. Jednom rečju, nacionalna kuhinja Pakistana vuče korene iz indoazijske i iranske kuhinje, zajedno sa muslimanskom kulinarskom tradicijom. U velikim gradovima postoji trend takozvane fuzijske kuhinje, gde se mešaju domaći i strani recepti za jela. Hranu u kući pripremaju isključivo žene, a posebnu pažnju spremanju posvećuju u vreme verskih praznika kao što su Ramazan i Bajram. Tradicionalno tokom obroka se sedi na podu, pribor za jelo se uglavnom ne koristi, jede se prstima – pirinač se zahvata ili prstima ili komadom hleba kojih ima više vrsta.

Pakistanska jela su zdrava, zasnovana na povrću, žitaricama, mleku i mlečnim proizvodima, voću, ali ključnu ulogu imaju začini. Čaj je nacionalno piće i pije se sa mlekom i pistaćima. Dosta se piju i sokovi, recimo limeta sa malo soli, šećera i leda-to se zove nimbu paani, zatim jogurt koji se pije razređen. Neka poznatija pakistanska jela su izrazito aromatična zahvaljujući brojnim začinima ( crni i zeleni kardamom, cimet, karanfilić, biber, muskatni oraščić, čili, kim, lovor, kurkuma, korijander su samo deo najčešće korišćenih začina).

Neke od tradicionalnih specijaliteta Nacionalne kuhinje Pakistana posetioci su imali priliku da probaju na festivalu. Kuvari ambasade tom prilikom pripremili su nacionalno jelo chicken i vege pakoras.

Foto: Mladen Sekulić

Galerija: