Danas, drugog dana Festivala nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ sa početkom u 15.00 časova biće predstavljena je nacionalna kuhinja Republike Koreje.
Festival organizuje kompanija Color Media Communications Publishing uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i TC Promenada. Održava se u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” u periodu od 24.10. do 03.11.
Tokom 11 festivalskih dana, imaćemo čast da ugostimo ambasadore, predstavnike ambasada i nacionalnih saveta koji će nam predstaviti raznovrsne ukuse svoje nacionalne kuhinju kao i bogat kulturno-umetnički program.
U autentičnim drvenim kućicama posetioci će imati priliku da probaju specijalitete iz celog sveta, kao i tradicionalna jela karakteristična za područje Vojvodine.
Korejska kuhinja je većinski zasnovana na pirinču, povrću i mesu. Tradicionalnim Korejskim obrokom nazvana su mnoga sporedna jela koja se služe uz zrna kuvanog pirinča. Kimči se služi uz praktično svako jelo. U začine koji se najčešće koriste spadaju susamovo ulje, soja sos, so, luk, đumbir, ljuta papričica, gočujang (korej. gochu-jang; crvena čili pasta) i napa kupus.
Sastojci i jela variraju u zavisnosti od provincije. Mnoštvo regionalnih jela vremenom postaju nacionalna, tako da se ta jela prostiru kao različite varijacije širom zemlje. Korejska kuhinja koristi širok asortiman povrća, koje se obično služi nekuvano u salatama, kao i kuvano u različitim čorbama, prženim obrocima i drugim toplim jelima. Riba i školjke takođe predstavljaju ogroman deo Korejske kuhinje zbog okeana koji se graniče sa poluostrvom. Govedina je najcenjenija vrsta mesa, dok se piletina najčešće služi kao pečena ili dinstana sa povrćem ili u supama.