Home Festivali Održana 11. Food talk konferencija: Hrana koja spaja i inspiriše glavna poruka...

Održana 11. Food talk konferencija: Hrana koja spaja i inspiriše glavna poruka skupa

524
0

Juče je Food talk konferencija održana čak jedanaesti put, a prvi put u Beogradu. Više od 70 govornika, više od 200 ljudi u publici uživalo je u priči o hrani i piću. Naravno, imali su prilike da uživaju i u degustaciji hrane i piće. Institicuionalnu podršku događaju dao je Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Autonomne pokrajine Vojvodine a komercijalnu podršku su dali Carlsberg Srbija i Open Balkan Wine Division.

Vesna Zlatić, pomoćnik direktora Turističke organizacije Srbije otvorila je događaj ključnim rečima za sve koji rade u industriji hrane i pića.
“Podignut je kvalitet ponude. Danas smo u prilici da imamo vrlo sofisticirane načine pripreme hrane. Smatram da je gastronomija možda najvažnija za razvoj turizma. Istraživanja pokazuju da ljude, osim tradicionalnog gostoprimstva, privlači i gastronomija”, navela je Zlatić.

“Uvek se trudimo da lokacije koje biramo za FoodTalk imaju autentičnost”, reči su Roberta Čobana, direktora Color Media Communications, organizatora konferencije koji je pozdravio okupljene.

Lideri prehrambene industrije regiona sumiraju 2023. i iznose prognoze za 2024. naziv je prvog panela u kome su učestvovali Igor Janković, Carnex, Aleksandar Stamevski, Stamevski, Miloš Milićević, Danubius, Ivan Jovanović, Bambi. Moderator: Borislav Despotović, magazin BIZLife.

Pritisak koji imaju sa rastom cena logistike i nabavke se vidi po cenama proizvoda i interesantno je da bez obzira na rast cena određene kategorije imaju zabeležen rast potražnje. Ključna poruka je da poslednjih meseci se vidi oporavak tržišta.

Taste of Planet – Conference Edition je panel gde su ambasadori stranih zemalja u Srbiji govorili o svojim nacionalnim jelima i srpskim specijalitetima čije će recepte poneti kada budu odlazili iz Beograda.

Učestvovali su Marija Levanti, ambasadorka Grčke Andreas Photiou, ambasador Kipra, Hidajet Biščević, ambasador Hrvatske, Fabricio Kosimi, ekonomski ataše Ambasade Italije, Monika Suhajdova, zamenica ambasadora Slovačke i Dejan Zagorac, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Ajvar, kajmak, sarme, sataraš su samo neka od jela koja će im nedostajati. A svakako je ključno probati lokalnu hranu gde god boravili jer tako se najbolje upoznaje narod koji je pravi.

Food Loves Beer: Zašto je pivo dobro uz obrok i šta sa čim i kada ide je studij slučaja gde je Darko Solomun, supervizor za točeno pivo u Carlsberg Srbiji govorio o Carlsbergu sa akcentom na brend “Blanc”.
“Sa ponosom možemo da kažemo da u svakom današnjem pivu ima malo Carlsberga, zato što je to čukun, čukun deda svih kvasaca i piva koja se proizvode”, istakao je Solomun.
“Kada idemo na roštilj, nosimo pivo. Kada se peče prase, zalivamo sa pivom. Svaka piva mogu da se upare sa nekom vrstom hrane. Ako želimo da pojačamo ukus hrane ili da ublažimo ukus hrane, ako je jaka, to radimo sa pivom. Ako je hrana neutralna, pivom poboljšavamo ili dodajemo ukus.”

Solomun je dodao da se iz ponude Carlsberga, u Vojvodini pije najviše Lav, a na jugu Tuborg pivo.

Sesija “1 na 1” Open Balkan Wine Vision gde je Master chief Aleksandar Ilić, Junior chef club predstavio drugo izdanje sajma Wine Vision by Open Balkan koje će se održati od 16. do 19. novembra na beogradskom sajmu.

Uz brojne degustacije, prezentacije, stručne i naučne panele očekuje se još više izlagača i posetilaca nego prošle godine. Četvorodnevni sajam razdvojen je u nekoliko delova kao što su vina Zapadnog Balkana, Vina sveta, deo sa vinskom opremom, dok je posebna pažnja posvećena gastronomiji gde će biti organizovano nadmetanje kuvara i kuhinja. Biće znači i takmičarskog i edukativnog segmenta pored izložbenog.

“Naši kuvari će se truditi da našu tradicionalnu hranu predstave na moderan način. Nećemo dozvoliti da gosti odu gladni”, zaključio je Ilić.

The Menu i treći panel odgovorio je na pitanje šta je sledeće što može zadovoljiti osetljiva nepca i velika očekivanja publike “fine dining” restorana. Govorili su sledeći šefovi Đorđe Klipić, Tchaikovsky, hotel Moskva, Nikola Rosić, Thyme Street Food & Cuisine koncept, Nenad Živković, Radisson Collection Hotel
Old Mill, Nikola Kovačević, Bistromat i Uroš Ivošević, Gig. Moderator: Svetislav Stojanović, Cafe Bar & Restoran.

Let’s Chef Together je četvrti panel gde su šefovi kuhinja domaćih i inostranih restorana govorili o svojim iskustvima u pripremi i popularnosti hrane. Učestvovali su Goran Kovačević, Atoll Hotel Management, Dimitrije Acevski, Karisma Hotels & Resorts, Petar Brkić, restoran Cveće zla, Filip Ćirić, restoran Homa i Sergey i Dimitri Shenkov, restoran Patriki. Moderirao je Svetislav Stojanović, Cafe Bar & Restoran.

Peti panel je bio Hrana kao inspiracija gde su umetnici pričali o svojim omiljenim zalogajima i gozbama
koje ne mogu da zaborave. Zlatko Crnogorac, novinar i muzički producent, Nenad Novak Stefanović, pisac, Gala Čaki, slikarka i Vjera Mujović, glumica su bili učesnici panela. Moderirali su Duška Jovanić, Diplomacy&Commerce magazin i Robert Čoban, Color Press Group. Kafana je najvažnija naša institucija, u njoj se radujemo, venčavamo, bavimo politikom svađamo i mirimo
je poruka ovog panela.

La Traviata je tradicionalni poslednji panel gde vodeći regionalni vinski stručnjaci pričaju o novoj vinskoj publici i svojim omiljenim etiketama i berbama. Učestovali su Aleksandar Marinković, somelijer i vinski edukator, Tomislav Ivanović, vinopedia, Ian Bancroft, pisac, Danijela Radeč, predsednica Nacionalnog
udruženja sommeliera Crne Gore i osnivačica salona MonteVino i Predrag Gavrilović, somelijer. Moderator je bio Igor Luković, Vino & Fino.

U Beogradu je u prošlosti svugde bilo samo pivo i rakija od lokalnih pića. Jedino vino je bilo iz uvoza. U poslednjih 15 godina ovo se potpuno promenilo. Sada skoro svaki restoran u Beogradu ima svoju vinsku kartu sa srpskim vinom.

Ove godine je fokus panela bio na iskustvu i onih koji pripremaju i oni koji isprobavaju hranu i piće.

Sledeće godine će konferencija Food Talk nastaviti da pomera granice i biće novih i starih panela koji će još više zagolicati i maštu i nepca posetioca.

Foto galerija: