U sklopu obilaska prošlogodišnjih laureata, članovi žirija “Taste Awards”, nacionalne nagrade za kvalitet u oblasti hrane – posetili su u sredu 14. maja Valjevo. U ovom gradu nalaze se čak dva nosioca ovog prestižnog priznanja iz 2024. Prva stanica u poseti bila je Valjevska pivara čije “Valjevsko 0.33 nefiltrirano pivo” je pobedilo u kategoriji “industrijska piva”.

Siniša Krzman, direktor Valjevske pivare upoznao je goste sa bogatom i burnom istorijom ove fabrike i proveo ih kroz pogone. Valjevska pivara osnovana je daleke 1860. Osnivač pivare u Valjevu bio je valjevski trgovac Dimitrije Mitrović. Firma je osnovana 1860. kao zanatska radionica za proizvodnju drvenih bačvi i ručnog rada. Pivara je uspela da se proširi i razvije zahvaljujući ulozima drugih trgovaca kao ortaka. Stalni rast pivare omogućio je da 1891. godine preraste u akcionarsko društvo. Uvođenjem parne mašine 1910. godine nastupa prekretnica, otpočinjanjem industrijske proizvodnje piva. Pivara do Drugog svetskog rata posluje kao akcionarsko društvo. Posle 1945. preduzeće je postalo državna svojina da bi kasnije poslovalo kao društvena svojina. Posle nekoliko svojinskih transformacija od 2019. kompanija Brauerei Group iz Beograda postala je vlasnik Valjevske pivare.

Na kraju posete, gosti su imali prilike da probaju sveže nepasterizovano pivo, direktno iz pogona. U istoj valjevskoj Birčaninovoj ulici nedaleko od pivare nalazi se i restoran “Kod Bore” dobitnik “Taste Awards” za 2024. u kategoriji “restoran nacionalne kuhinje”.

Kafana postoji pedesetak godina i za sve to vreme je zadržala isti, jednostavan koncept – dobro i uvek sveže meso pripremljeno kako treba. Postoji kontinuitet kvaliteta što nije baš uvek tako često u srpskom ugostiteljstvu. Činjenica da već treća generacija iste porodice vodi kafanu, govori sama za sebe. Deda Bora, tata Raša i sada sin Marko koji nas je dočekao prate istu poslovnu liniju, bez unošenja nepotrebnih novina. Znaju u čemu su najbolji i toga se drže. “Živa pljeskavica”, “advokatska pljeskavica” i domaća kobasica samo su neki od specijaliteta koje ne smete da propustite kada ste u ovom restoranu.
