Danas, drugog dana Festivala nacionalnih kuhinja „Taste of Planet“ sa početkom u 17.00 časova biće predstavljena je nacionalna kuhinja Kiparske Republike.
Festival organizuje kompanija Color Media Communications Publishing uz institucionalnu podršku Grada Novog Sada i TC Promenada. Održava se u Novom Sadu, na atraktivnoj lokaciji ispred TC “Promenada” u periodu od 24.10. do 03.11.
Tokom 11 festivalskih dana, imaćemo čast da ugostimo ambasadore, predstavnike ambasada i nacionalnih saveta koji će nam predstaviti raznovrsne ukuse svoje nacionalne kuhinju kao i bogat kulturno-umetnički program.
U autentičnim drvenim kućicama posetioci će imati priliku da probaju specijalitete iz celog sveta, kao i tradicionalna jela karakteristična za područje Vojvodine.
Kiparska kuhinja bazira se na mesu, siru, salatama i voću, a karakterišu je bogate arome tipične za Mediteran.
Zbog idealnih klimatskih i geografskih uslova gotovo sve vrste voća uzgajaju se lokalno, a ostrvsko grožđe se koristi za proizvodnju ukusnih i čuvenih kiparskih vina. Povrća i maslina ima u izobilju. Meso je pretežno jagnjetina, svinjetina i piletina, a s obzirom na geografski položaj, sveži morski plodovi su nezaobilazni. Smatra se da niste bili na Kipru ukoliko niste probali kiparsku kafu, rakiju zivaniju, vino komandarija (najstarije vino na svetu), sir halumi, meze i neko od mnogobrojnih jela od mesa (suvlaki, kleftiko, afelija, šeftalija, stifado…).