Home Festivali Danubius Food Planet: Danas nam se predstavlja Švedska

Danubius Food Planet: Danas nam se predstavlja Švedska

1142
0

Drugi po redu Festival nacionalnih kuhinja “Danubius Food Planet” počeo je 11. maja na Trgu slobode u Novom Sadu i sve do 3. juna posetiocima će se predstaviti 23 zemlje.

Juče se predstavio Brazil.

Prisutnima se obratio Edson Santiago, prvi sekretar ambasade Brazila u Srbiji, koji je rekao da su ovakvi događaji sjajna prilika da se Srbiji približi Brazil, da se probude bilateralni odnosi i saradnja, ali i da više srpskih turista poseti Brazil.

Kuvar ambasade Brazila pripremio je slana i slatka jela, kao i piće caipirinha

Za sjajnu atmosferu bio je zadužen plesni studio “Samba Mantock“.

Danas će nam se predstaviti Švedska.

Pozdravni govor održaće Nj.E. gospodin Jan Lundin, ambasador Švedske.

Emitovaće se kratki film ”Food for tomorrow”.

Sa pesmom ”Euphoria” nastupiće učenice 7. i 8. razreda osnovnih škola ”Sveti Sava” i ”Jovan Jovanovic Zmaj” iz Sremske Mitrovice (predstavljaju Švedsku na takmičenju ”Srbija u ritmu Evrope”).

Za kraj programa uslediće degustacija hrane koju će pripremiti g. Lars Ekberg, zvanični kuvar Švedske Rezidencije.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru “Danubius Food Planeta” predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Kuvarima ambasada pomažu studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura “stare novosadske kafane”, Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

“Danubius Food Planet” organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija.