Home Festivali Ambasador Izraela upalio svetiljku na Hanukiji na platou ispred “Promenade”

Ambasador Izraela upalio svetiljku na Hanukiji na platou ispred “Promenade”

790
0

Udruženje The Best Events uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i uz finansijsku podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada organizuje festival pod nazivom “Božićna čarolija”, koji će se održati od 10. decembra 2021. do 10. januara 2022. godine, na platou ispred TC Promenada.

Svojim raznovrsnim programom festival će upotpuniti prazničnu atmosferu u kojoj podjednako uživaju naši sugrađani kao i svi drugi posetioci festivala.

Svako veče od 18.00h na “Raspevanoj jelci” nastupaće dečiji horovi koji pevaju božićne i novogodišnje pesme.

U praznično ukrašenim drvenim kućicama posetioci će moći da kupe raznovrsne praznične rukotvorine, dekupaž predmete, nakit, slatke i slane gurmanluke, kao i kuvano vino i čaj koji su neizostavni deo zimskog festivala.

Program će upotpuniti atraktivne aktivacije koje će tokom trajanja festivala biti organizovane na različitim lokacijama u gradu.

Iako festival još uvek nije zvanično otvoren, održali smo tradiciju pa je tako ambasador Izraela Jahel Vilan došao juče u Novi Sad sa najmlađim od četvorice sinova i upalio poslednju lampicu na Hanukiji obeleživši tako zadnji dan Hanuke, festivala svetla. Hor “Hašira” otpevao je ovom prilikom nekoliko jevrejskih pesama.

Hanuka, praznik svetlosti

Hanukija predstavlja osmokraki svećnjak čije se sveće pale tokom osmodnevnog praznika Hanuke. Hanuka predstavlja praznik svetlosti i seća na čudo iz 164. godine p.n.e. prilikom koga je svetlost sveća u jerusalimskom Hramu gorela osam puta duže nego što je to bilo moguće onda kada je to bilo najpotrebnije. Za vreme Hanuke, koja najčešće pada tokom decembra, u to ime svake večeri se pali po jedna sveća više – prvog dana praznika jedna, a poslednjeg svih osam sveća. Srednja sveća (deveti, centralni krak) se koristi samo kao pomoćna sveća za paljenje preostalih osam.

Festival podržavaju: JP “Vojvodinašume”, Coca-Cola, Heineken sa brendom “Zaječarsko”, Orbit i San Creme keks.

Više detalja o festivalu potražite na sledećem linku: http://www.communications.rs/bozicnacarolija2021/