Home Vesti Ambasadorka Velike Britanije učestvovala u projektu “Zelena Srbija” u Sremskim Karlovcima

Ambasadorka Velike Britanije učestvovala u projektu “Zelena Srbija” u Sremskim Karlovcima

669
0

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine realizovao je projekat “Zelena Srbija” u Sremskim Karlovcima gde je zasađeno oko 20 kvalitetnih stabala lipe. Partneri ovogodišnjeg projekta su Javno preduzeće Vojvodinašume, OTP banka Srbije, kompanije Lidl i Telenor.

Sremski Karlovci su šesti po redu od planiranih 10 gradova i opština u ovoj godini, koji je prepoznao značaj projekta „Zelena Srbija“ i omogućio da se sadnice lipe zasade u naselju Čerat gde su nedavno useljena izbegla i raseljena lica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zamenik direktora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Branko Brajić istakao je da je projekat “Zelena Srbija” do sada realizovan u 15 gradova širom Srbije i da je zasađeno više stotina raznovrsnih sadnica.

„Zaista mi je čast što se naš društveno odgovorni projekat “Zelena Srbija” realizuje u ovoj duhovnoj riznici, gradu impresivne istorije. Ozelenjavanje, posebno gradskih zona, od izuzetnog je značaja za kvalitet vazduha koji udišemo, ali i za oplemenjivanje prostora u kome živimo. Ovo naselje u kome sadimo je simbol novog početka za mnoge porodice, nadamo se da smo ovim skromnim gestom, zasađivanjem stabala lipe, doprineli da vaše okruženje bude lepše i zdravije za život vas i vaših najbližih“, rekao je Brajić.

Predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Saša Stojkečić istakao je da im je velika čast što su deo projekta „Zelena Srbija“.

„Mi smo na teritoriji na kojoj se nalazi Nacionalni park Fruška gora i Petrovaradinski rit, i drago mi je što na ovaj način možemo da doprinesemo podizanju ekološke svest kod naših građana i širenju ideje da je sadnja novih drveća naša budućnost. Našim primerom smo to hteli da pokažemo i drugima kako možemo doprineti očuvanju naše sredine i podizanju kvaliteta naših života i da ih motivišemo da čine isto“, saopštio je Stojkečić.

Projekat „Zelena Srbija“ realizuje su u saradnji sa brojnim ambasadama u Srbiji, a ovog puta podršku je pružila Ambasada Velike Britanije.

Ambasadorka Velike Britanije u Srbiji Šan Meklaud osvrnula se na nedavno održani klimatski samit u Glazgovu, na kojem je učestvovalo 130 zemalja, među kojima i Srbija. Ona je ukazala na značaj koji drveće ima za dobrobit čovečanstva, kao i na to zašto je ono jedno od naših najboljih oružja za borbu protiv klimatskih promena.

„Zaštita životne sredine, dekarbonizacija i zelena energija, popele su se na vrh srpske političke agende, i to vrlo podržavam. Nadam se da će se Srbija, kao ljubitelj prirode, pridružiti zemljama koje su potpisale Deklaraciju o korišćenju šuma i zemljišta. Nadam se da ćemo zajedno graditi budućnost koja postaje otpornija sa svakim novim drvetom koji zasadimo“, navela je Meklaud.

Stručni saradnik za gajenje i zaštitu šuma JP „Vojvodinašume” Slađana Dabić istakla je da će ova stabla lipe sigurno doprineti kvalitetu i zdravlju ljudi koji su ovde našli krov nad glavom.

„Drago mi je da je lipa izbor, jer ona ima vrlo prijatne mirisne note tokom leta, te će biti zadovoljstvo boraviti u ovom naselju. Nadam se da ćemo ovim projektom motivisati i ostale da nam se pridruže u ovom plemenitom cilju“, navela je Dabić.

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije, institucionalni pokrovitelja kampanje „Zelena Srbija“, u saradnji sa ostalim partnerima, tokom 2021. godine realizovao je kampanju u Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Priboju, Topoli i Kikindi. Do kraja godine, pored Sremskih Karlovaca, u planu su još četiri grada, a sve u cilju podizanja svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje Srbije i zaštita životne sredine.