Home Konferencije Book Talk 2017 – Mirjana Đurđević: Deklaracija o zajedničkom jeziku je poziv...

Book Talk 2017 – Mirjana Đurđević: Deklaracija o zajedničkom jeziku je poziv da poštujemo i negujemo ono što nas spaja

1278
0

Novi Sad će po treći put ugostiti najpriznatija imena iz sveta knjiženosti i izdvaštva na konferenciji “Book Talk 2017” koja će se održati 29. septembra u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom 14 panela, koji se održavaju paralelno u dva prostora, učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

U panelu “Sarajevo, pola godine posle: Koji su dometi Deklaracije o zajedničkom jeziku” učestvovaće i Mirjana Đurđević, književnica, doktorka tehničkih nauka, profesorka Visoke građevinsko geodetske škole u Beogradu, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Jedna ste od potpisnica Dekaracije o zajedničkom jeziku. Šta za vas ona predstavlja?

– Glas zdravog razuma u sveopštem bezumlju, regionalnom, a vidim i globalno se širi. Poziv da poštujemo i negujemo ono što nas spaja, umesto da umnožavamo ‘prokletstvo malih razlika’ tamo gde mu odista nema mesta.

Kako komentarišete reakcije poput one da je Deklaracija “protivrečna i antisrpska”?

– Pomno sam pratila zvanične reakcije u svim državama čiji jezik doživljavam kao ‘naš’, budući da ga odlično razumem. U Srbiji i nije bilo neke velike drame, što me raduje. Opet, ako je najavljena Deklaracija o objedinjavanju zajedničkih nacionalnih interesa na bilo koji način inicirana Deklaracijom o zajedničkom jeziku, ne preostaje mi drugo nego da se gorko nasmejem. Eto nama još nečeg zajedničkog – paranoje.

Smatrate li da Deklaracija može ispuniti sve svoje ciljeve i zaista dovesti do promene?

– U ovom trenutku, nažalost ne. Jedini je domet ‘spasavanje duše’ potpisnika. Ali me uopšte ne bi čudilo da u budućnosti, bliskoj ili daljoj, to već ne mogu da predvidim, političke vrhuške ‘predmetnih država’ usvoje i prisvoje sadržaj Deklaracije. Onog trenutka kada im on bude odgovarao, ili kada ih neko treći ‘prijateljski ubedi’ da im odgovara.

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walktalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala NShronika mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važećeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže – info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a prijatelj konferencije je Erste banka.