Home Konferencije Book Talk 2017 – Tijana Palkovljević Bugarski: Najvažnije je da ukažemo da...

Book Talk 2017 – Tijana Palkovljević Bugarski: Najvažnije je da ukažemo da kultura može biti pokretač ekonomskog razvoja grada

1405
0

Novi Sad će po treći put ugostiti najpriznatija imena iz sveta knjiženosti i izdvaštva na konferenciji “Book Talk 2017” koja će se održati 29. septembra u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom 14 panela, koji se održavaju paralelno u dva prostora, učesnici će govoriti o problemima izdavaštva danas, Deklaraciji o zajedničkom jeziku, književnoj kritici i novinarstvu u digitalnom dobu, kao i kreativnom pisanju u eri novih medija, pripremama Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine, jugoslovenskom književnom nasleđu, putopisnoj, skandinavskoj, erotskoj književnosti, domaćoj fantastici i drugim temama.

U panelu “Evropska prestonica kulture 2021: Kako se Novi Sad priprema i na čijim greškama uči” učestvovaće i Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske i predsednica Upravnog odbora Fondacije Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021, sa kojom smo razgovarali u susret konferenciji:

Šta za Novi Sad i novosadsku kulturnu scenu znači titula Evropske prestonice kulture 2021. godine?

– Titula Evropske prestonice kulture za novosadsku kulturnu scenu predstavlja veliki izazov i mogućnost da unapredi sve svoje kapacitete – institucionalne i pojedinačne, medjusobno ih umreži i uz dodatak novosadske kreativnosti predstavi umetničke i kulturne specifičnosti i potencijale. To je prilika da probudimo naš grad, spojimo nespojivo i pokažemo kako se istovremeno može biti grad velikih festivala i elitnih kulturnih događaja, tradicionalne kulture i savremene umetnosti, velikih ustanova i autentičnih pojedinaca.

Kako se Novi Sad priprema za 2021?

– Novi Sad se priprema u skladu sa preporukama Evropske komisije. Ovo je nulta godina u kojoj se postavljaju temelji i uređuje organizacija koja će realizovati programe i projekte u naredne četiri godine i sprovesti evaluacije i pisanje izveštaja tokom 2022. godine. Mi smo odlučili da ovu godinu posvetimo pre svega edukaciji i participativnim projektima kako bi edukovali kadrove u ustanovama i NGO organizacijama koji će što bolje i uspešnije kreirati i sprovoditi projekte Evropske prestonice kulture. Istovremeno, cilj nam je da podstaknemo gradjane da se aktivnije uključe u pripreme i realzaciju projekata evropske prestonice kulture i konačno, probudimo svest o važnosti građanske inicijative, mogućnostima rešavanje problema kroz dijalog i značaju volonterskog rada

Šta mislite da je najveća šansa koju Novi Sad treba da iskoristi u ovom momentu?

– Novi Sad treba da iskoristi šansu da se transformiše kroz kulturu kako bi postao lepše i bolje mesto za život ali i atraktivnija turistička lokacija. Najvažnije je da ukažemo da kultura može biti pokretač ekonomskog razvoja grada ali i način života svih građana a ne samo onih koji se profesionalno bave kulturom i umetnošću..

Na čemu će biti fokusiran program za 2021. godinu?

– Tokom 2021. godine programi će biti fokusirani na velike projekte, završetak kapitalnih investicija, spektakl otvaranja i zatvaranja manifestacije i niz aktivnosti koje će biti kruna rada svih prethodnih godina. Apsolutni fokus biće na privlačenju stranaca – umetnika,profesionalaca u kulturi ali turista kako bi naš grad tokom 2021 zaista postao Evropska prestonica kulture i mesto koje se mora posetiti.

Kao i prethodne dve godine, i ove će Book Talk konferenciji prethoditi “Nedelja knjige” tokom koje će biti sprovedena akcija deljanja besplatnih knjiga u gradskom prevozu. Svi građani koje volonteri zateknu da čitaju knjige u gradskom prevozu dobijaće besplatne knjige na poklon.

Walk&Talk: Razgovor sa omiljenim piscem tokom šetnje Novim Sadom održaće se takođe i ove godine. Učesnici konferencije su prošle godine imali priliku da se druže sa Isidorom Bjelicom, prošetaju gradom i uživaju uz kafu i kolače u gradskoj poslastičarnici. Posetioci mogu da pišu sa kim bi od učesnika konferencije voleli da se druže na mejl adresu walktalk@color.rs i tako saznaju i termin šetnje.

Ovogodišnjoj konferenciji prethodi izbor za „Sliku Novog Sada 2017.“. Novosadske javne ličnosti i čitaoci portala NShronika mogu da glasaju za najlepšu sliku, a proglašenje pobedničke slike biće održano na samoj konferenciji. Kriterijum je bio da se slika nalazi u stalnoj postavci nekog od novosadskih muzeja ili galerija ili da je na njoj novosadski motiv. Sledeće godine “Book Talk” pokrenuće akciju – “Novi Sad čita jednu knjigu”.

Tradicionalno, kotizacije za studente književnosti su besplatne. Prijavu i kopiju važećeg indeksa potrebno je poslati na mejl adresu jelena.jahura@color.rs.

Svi zainteresovani mogu da kupe kotizacije putem Gigstix mreže – info na ovom linku ili putem zvaničnog sajta www.color.rs/booktalk2017

Konferenciju organizuju Color Media Communications, HBO Color Media Events, uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, a prijatelj konferencije je Erste banka.