Home Festivali Božićno seoce kod Hrama: Sveta Liturgija, lomljenje česnice na platou Hrama i...

Božićno seoce kod Hrama: Sveta Liturgija, lomljenje česnice na platou Hrama i nastup PSD “Sveta Srbija”

614
0

Tradicionalno paljenje badnjaka na Badnji dan organizovano je juče ispred Hrama Svetog Save.

U prisustvu velikog broja građana, Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej, osveštao je i blagosiljao badnjake izrazivši zadovoljstvo “što su vernici i ove godine okupljeni i složni ispred velike zavetne svetinje”. On je rekao i da badnjak “sveto drvo koje je simbol života”, da predstavlja “tradiciju i očuvanje vere otaca naših” a da se po običaju prilaže uoči Božića. Njegova Svetost je čestitao Badnji dan i Božić vernicima sa željom da u otadžbini i svetu zavladaju mir i sloga.

Srećan Badnji dan i blagosloven najradosniji praznik Božić“, rekao je Irinej.

Posle paljenja badnjaka ispred Male crkve Svetog Save, Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej je služio svečano bdenije.

U Kripti Hrama juče je održana premijera predstave “Božićna priča” Akademije savremenih umetnosti koja je posebno bila namenjena deca, ali su u njoj uživali i stariji u prepunoj Kripti.

Na glavnoj bini nastupili su studenti Fakulteta muzičkih umetnosti izvodeći “Operu ultima“.

U ponoć je u Kripti Hrama održana Sveta Liturgija.

Božić, dan Hristovog rođenja, započinjemo Svetom Liturgijom u 9 časova koju će služiti Njegova Svetost patrijarh srpski Gospodin Irinej, a zatim lomljenjem česnice po prvi put na platou ispred Hrama Svetog Save, u organizaciji Unije pekara.

Od 17 časova u Maloj crkvi biće organizovano večernje i jutrenje.

Na Raspevanoj jelki od 18 časova i na bini od 19 časova nastupiće dečiji hor i sastav PSD “Sveta Srbija”.

„Božićno seoce kod Hrama“ po prvi put se održava na platou ispred Hrama Svetog Save od 4. do 28. januara 2018. godine.

Svakog dana, posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – božićnoj jelki, imaće priliku da se provozaju fijakerom oko samog Hrama, u drvenim kućicama pronađu različite poklone, rukotvorine, suvenire, ukrase, tradicionalne specijalitete i prisustvuju mnogim drugim aktivnostima.

Pored muzičkog programa, posetioci će imati priliku i da pogledaju različite pozorišne predstave, izložbe i filmove.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeleženo muzičkim programom i vatrometom.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Slobodan Trkulja (Balkanopolis), Sergej Ćetković, Aleksandra Radović, Jelena Tomašević, Lena Kovačević, Dušan Svilar, Neverne bebe, Bistrik, bend 357, hor „Jedinstvo“ iz Kotora, hor „Mokranjac, dirigent Heraldo Estrada i mnogi drugi.

Više informacija o manifestaciji i programu možete pronaći na zvaničnom sajtu www.bozickodhrama.rs i Fejsbuk stranici – Božićno seoce kod Hrama.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ u saradnji sa Hramom Svetog Save i pod pokroviteljstvom Grada Beograda i Gradske opštine Vračar, organizuju kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“.

Prijatelji manifestacije su: Lukoil, CEBEF, Erste banka, Raiffeisen banka, Next, PDM Agro Fruit, Heineken Srbija, Generali osiguranje, Swisslion Takovo, Harmonija ketering, Dexy Co Kids, Omladinsko pozorište Dadov.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here