Home Vesti Čarna Milinković: Maturski tabloi su nemi kazivači jednog vremena

Čarna Milinković: Maturski tabloi su nemi kazivači jednog vremena

1121
0

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od prošle godine Color Media Communication i portal  nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Fotografije svih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija, kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu, objavićemo na Fejsbuk grupi Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada.

Pored korisnika društvene mreže Fejsbuk, glasaće stručni žiri sastavljen od fotografa, grafičkih dizajnera, poznatih ličnosti i predstavnika medija.

Ovim povodom razgovarali smo sa Čarnom Milinković, istoričarkom i višim kustosom Muzeja Vojvodine, članicom stručnog žirija.

Prošle godine je u Muzeju Vojvodine održana izložba pod nazivom “Ispit zrelosti – Maturanti vojvođanskih gimnazija od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka”. Šta je najviše privuklo pažnju posetilaca, kakve su bile rekacije i komentari? 

– Prošla godina i maj i jun mesec su bili u duhu “Ispita zrelosti” u Muzeju Vojvodine, kao što su ta dva meseca svake godine rezervisana za maturante u našem gradu i šire. Izložba je imala više ciljnih grupa i mogu sa ponosom reći da se svaka odazvala i pronašla u onome što smo koleginica Ljubica Otić i ja pokušale da kroz nju ispričamo. Za dva meseca trajanja videlo je prema popisima o posetama 14.635 ljudi, što je samo pokazatelj da je ta tema neicrpna, interesantna i uvek prisutna u društvu, kulturi i obrazovanju. Od 233 predmeta koji su bili izloženi, najveću pažnju su dobili tabloi, maturske haljine i odela, a najveće oduševljenje svih posetilaca je difinitivno bila rekonstrukcija učionice sa kraja 19. i početka 20. veka. Svi su uživali dok su sedeli u skamijama. Sećanja su se sama budila, vraćala ih u njihove školske dane (ako je reč o starijoj populaciji), kao i potreba upoređivanja sa današnjim sistemom obrazovanja (ako je reč o aktuelnim đacima i maturantima).

Za ovu godinu je pripreman sličan projekat, možete nam reći nešto više o njemu i realizaciji shodno situaciji sa virusom korona?

– Za ovu godinu je isplaniran projekat za koji su sredstva od strane Sekretarijata za kulturu grada Beograda odobrena. Reč je o predstavljanju đačkih uniformi i maturskih toaleta kroz prošle godine. Nosilac projekta je Pedagoški muzej iz Beograda, a pored navedena dva muzeja u istom je i Muzej automobila iz Beograda. Da nas nije sve paralisala predhodna dva, odnosno tri meseca situacija sa virusom, Beograđani bi u maju uživali u defileu đaka koji bi nosili replike originalnih đačkih uniformi i maturskih haljina i odela. Vozili bi se u starim automobilima od Narodnog muzeja do Pedagoškog, gde bi ih u dvorištu sačekala još jedna izložba pod nazivom „Slike Beograda koga više nema“. Sve je odloženo za septembar mesec u nadi da će situacija sa virusom biti pogodna i umanjenog intenziteta.

U kolikoj meri su se maturski panoi promenili tokom vremena i šta sve oni predstavljaju? 

– Menjali se jesu, ali su sačuvali svoju najvažniju formu, a to su prikazi jedne generacije đaka, njihovih profesora, razrednih starešina i direktora određenih škola. Maturski tablo nam puno govori. On je nemi kazivač jednog minulog ili današnjeg vremena. On ne oslikava samo svršenog đaka, koji je ponos svojih roditelja, profesora, društva i njegovog poretka. On je umetničko delo. Na njemu su, ako govorimo o starim tabloima, fotografije dvorskih i uglednih fotografa, a ako govorimo o savremenim isto sve to samo bez prefiksa dvorskih. Posmatrajući ga, otvaramo bogatu riznicu podataka koji nam govore o određenim društvenim, vaspitnim i kulturnim vrednostima. Na njemu sem ispisanih imena đaka, razrednog starešine i naziva škole, postoji još mnogo sakrivenih slova koja prave rečenice i pričaju o jednom drušvu i vremenu. Govori nam o moralnim vrednostima, o odevanju đaka, kao i o modi određenog doba. Nastao je kao poklon razrednom starešini, a danas je poklon profesoru, roditeljima i gradu koji je svakog proleća ukrašen slikama prelepih mladih lica koji su na pragu svoje punoletne prekretnice.

Smatrate li da su današnje maturske slike i tabloi lepši, ili se izgubio njihov nekadašnji šarm? 

– Danas kada živimo u eri digitalizacije i brze dostupnosti informacija i materijala mislim da je lakše i jednostavnije izraditi jedan pano. Nekada je to bilo pravo bogatstvo. Rukom su se oslikavali, uređivali, pravili su se bogati i rezbareni drveni ramovi. Mislim da danas ne manjka ideja, ali da izgled jednog tabloa zavisi od zajedničke svesti i volje jedne generacije i odeljenja. Ako oni stave to kao prioritet i žele da ga urede, on može biti ravan umetničkom delu. Danas se brzo živi i ponekad se pribojavam da će neke lepe i vredne stvari ostati samo nama istoričarima, kustosima i kulturnjacima kao amanet da ih čuvamo i negujemo od zaborava.

Kada danas pogledate Vašu matursku fotografiju i tablo Vaše generacije, šta prvo pomislite?

– Prvo što zapazim jeste to kako sam bila mlada, sa drčnim stavom da okolinu dobro razumem, sa pregršt želja i snova do kojih sam vremenom dolazila ili ne. Obuzme me neka seta i potreba da se malo vratim u te dane kako bih sebi rekla da ne žurim da postanem u potpunosti zrela.

Pet razreda sa najvećim ukupnim brojem bodova dobijaju vredne nagrade: 

1. Prvo mesto ( najviše glasova žirija ), nagrada za svakog u razredu su po 2 dvodnevne karte za Novosadski Oktoberfest 2021.
2. Drugo mesto ( najviše glasova publike ), nagrada za svakog u razredu su po 2 karte za petak veče Novosadski Oktoberfest 2021.
3. Treće mesto ( najkreativniji tablo na osnovu odluke žirija ), nagrada za svakog u razredu su karte za “Room Escape” u Muzeju Vojvodine.
4. Četvrto mesto ( drugoplasirani tablo na osnovu glasova žirija ) , nagrada za svakog u razredu su po 2 karte za bioskop.
5. Peto mesto (drugoplasirani tablo na osnovu glasova publike ) , nagrada za svakog u razredu su po 2 ulaznice za #BookTalk2020.

Proglašenje pobednika će i ove godine biti na otvaranju „Štrand Summer Festa“ na novosadskoj plaži Štrand 1. jula 2020.

Prošle godine, održan je i izbor za najlepši stari maturski tablo Novog Sada “Ispit zrelosti DANAS” u Muzeju Vojvodine, u sklopu izložbe Ispit zrelosti a kao najlepši proglašen je tablo Srpske velike pravoslavne gimnazije u Novom Sadu iz 1903/4. godine.

Foto: Privatna arhiva