Home Konferencije Dačić: Srbija i njeni građani izborili su se sa najvećom krizom svog...

Dačić: Srbija i njeni građani izborili su se sa najvećom krizom svog vremena na način koji će im služiti na čast i ponos pred budućim generacijama

666
0

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić otvorio je jutros konferenciju „Svet u 2021“, koju organizuju „Color Media Communicatons“ i časopis „Diplomacy and Commerce“.

Tom prilikom Vučić je istakao: „Za nas je 2021. godina veoma ambiciozno postavljena. Predviđamo ogromna ulaganja u kapitalne investicije u skladu sa programom Srbija 2020–2025. To će značajno podići rast društvenog bruto proizvoda Srbije i očekujemo da on bude između 5,5 i 6 osto sledeće godine, odnosno da Srbija po stopi BDP-a bude ove 2020. i u naredne dve godine, zajedno ili kumulativno, zemlja broj 1 u Evropi. Ulagaćemo u dalju izgradnju auto-puteva i pruga po Srbiji, koji se brže, snažnije i intenzivnije grade nego bilo kada u srpskoj istoriji. Ići ćemo na dalje povećanje potrošnje, odnosno na povećanje penzija i plata, penzija za 5,9 odsto, plata za 5 odsto u javnom sektoru, uz uvećanje minimalca od 6,65 odsto, što će dodatno podići primanja radnika“, istakao je Vučić.

„Izdavači britanskog magazina „The Economist“ su na naslovnu stranu stavili slot mašinu koja daje različite kombinacije, čime nisu želeli mnogo da rizikuju. Kina iz koje je pre godinu dana virus korona krenuo, najbolje će proći kroz sve ovo, odnosno imaće najbolji rast BDP-a u narednim godinama. Svet će globalno imati pad u 2020. godini, a tek nakon 2021. godine počinje rast. U Sjedinjenim Američkim Državama je slična situacija samo sa sporijim rastom u 2021. godini. Evropska unija će biti najveća žrtva pandemije i to se već sada vidi. Imaće najveći pad u 2020. i vrlo spori rast 2021. koji će tek u 2022. doći na nivo iz 2019. godine“, izjavio je predsednik kompanije „Color Media Communications“ na otvaranju događaja Robert Čoban.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić rekao je na otvaranju konferencije: „Pandemija virusa korona menja svet koji smo poznavali do pre godinu dana i u toj promeni učestvujemo svi. Kako će sve izgledati naredne godine zavisi od odluka koje budemo donosili u današnje vreme. Srbija je spremno dočekala krizu, i kada je reč o spremnosti našeg zdravstvenog sistema i u oblasti ekonomije, socijalne zaštite, očuvanja životnog standarda, ali i u pogledu normalnog odvijanja svih demokratskih i političkih procesa, upravo zato što je u prethodnom periodu postigla ekonomsku stabilnost i stalni rast. Kako god da se stvari budu razvijale u vremenu pred nama, ubeđen sam da idemo ka zalasku i gašenju krize. Siguran sam da već sada možemo da sumiramo da su se Srbija i njeni građani izborili sa najvećom krizom svog vremena na način koji će im služiti na čast i ponos pred budućim generacijama“.

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je: „Energetski sektor u globalnim razmerama prolazi kroz možda najveće promene u svojoj istoriji i Srbija u tom izmenjenom svetu mora da traži svoje mesto i pravi planove za budućnost. To znači da idemo u onom pravcu u kojem ide svet u 2021. godini i nadalje, a to znači ka efikasnijem korišćenju energije, ka zelenoj energiji, ka povezivanju sa regionom, ka većoj energetskoj bezbednosti koja dolazi kroz diverzifikaciju izvora i pravaca snabdevanja. Naravno, to sve zahteva reformisana i efikasna javna preduzeća, ne samo Srbijagas već i EPS, koja moraju da menjaju svoj način funkcionisanja kako bi zaista bili nosioci razvoja energetskog sektora”.

„Suočili smo se sa potpuno novom pretnjom, pandemijom kovida-19, koja je ne samo donela nova pitanja i neizvesnosti, nego se čini da je dodatno produbila i postojeće izazove i probleme koje naš svet ima. Postavilo se pitanje pred sve nas da li će virus zaraziti i kulturu. Iako je ovaj segment zaista teško pogođen, očigledno je pokazao želju da se bori i da svoj sadržaj u veoma kratkom roku prilagodi novoj situaciji. Pandemija je nesporno ubrzala digitalizaciju kulturnih sadržaja, često bez mnogih prethodnih priprema naše ustanove kulture su uspela da kreiraju posebne onlajn sadržaje i repertoare u zaista kratkom roku. Kultura ne sme da bude skrajnuta u ovim teškim vremenima. Jedan od najopipljivijih pokazatelja prepoznavanja značaja kulture u našoj zemlji predstavlja činjenica da smo uspeli za sledeću godinu da sredstva ne budu umanjena u budžetu nego čak da budu i povećana“, istakla je potpredsednica Vlade i ministarka za kulturu i informisanje u Vladi Republike Srbije Maja Gojković.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Tomislav Momirović naveo je: „Mislim da nikada nije bilo teže davati ekonomske projekcije nego sada, panedmijska kriza je potpuno razorila Evropu u ovoj godini, a ni sledeća godina po svemu sudeći neće biti mnogo lakša, ipak svi se nadamo izlasku iz krize. Uveren sam da naši strani partneri neće zaboraviti da im je predsednik republike uputio direktnu i materijalnu podršku na proleće kada je kriza bila u zenitu i kada smo kao jedna mala evropska zemlja pokazali zavidan nivo organizovanosti. Mi smo u budžetu za 2021. godinu predvideli 330 milijardi dinara za kapitalne investicije što je oko 5,5 odsto našeg BDP-a. Naši rezultati su po svim parametrima, u ekonomskim, medicinskim vodeći u Evropi“.

„Naša je obaveza da kao Vlada i u buduće sprovodimo mere za oporavak privrede što je brže i efikasnije moguće. Stoga, i u danima i mesecima pred nama, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ostaje posvećeno realizaciji prioritetnih zadataka i ciljeva. U cilju da se olakša poslodavcima i radnicima u situaciji izazvanoj pandemijom COVID -19, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu priprema Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće. Među ciljevima je i uspešno usporavanje odlaska radno sposobnog stanovništva Republike Srbije u inostranstvo, kao i uspešno privlačenje stranaca različitih obrazovnih profila, a takođe i zapošljavanje mladih. Bićemo posvećeni i povećanju efikasnosti u ostvarivanju prava korisnika socijalne zaštite“, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević.

Ministarka za ljudska prava i društveni dijalog Gordana Čomić navela je: „Pandemija je izazvala problem traženja ravnoteže između ljudskih prava i obaveza da se ekonomije održe i nijedan ponuđen samonikli model nije dao rezultate koji bi kulturom kompromisa mogli biti ocenjeni kao elementarno zadovoljavajući. Bez planetarnog i domaćeg dijaloga o tome kakav svet želimo posle pandemije, izvesno je da će rasti nejednakost i zanemarivanje ljudskih prava. Srbija će, koliko god bilo teško za izvesti, nastaviti da traži balans između ljudskih prava koja moraju pod ustavnom kontrolom biti sužena i održive ekonomije čiji novi model želimo da utvrdimo u ravnopravnom dijalogu sa svetom i Evropskom unijom“.

„Kao najveći investitor u regionu, EIB je u protekloj deceniji uložio preko 8 milijardi evra za obnovu vitalne infrastrukture i razvoj malih i srednjih preduzeća. U 2020. godini mobilisao je preko milijiardu evra za region kako bi pomogao u borbi protiv pandemije. U skladu sa novim Ekonomsko-investicionim planom Evropske komisije, podržaćemo zelenu i digitalnu tranziciju i stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta kroz finansijsku i tehiničku pomoć. Prioritet će nam biti i razvoj privatnog sektora i u te svrhe ćemo nastaviti sa finansiranjem malih i srednjih preduzeća pod najpovoljnijim uslovima. U okviru novog plana, kroz Evropski investicioni fond, između ostalog, i novi garancijski instrument za Zapadni Balkan obezbediće se garancije koje bi trebalo da mobilišu do 20 miijiardi evra investicija. Sve ove inicijative doprineće razvoju održivog, povezanog i konkurentnog regionalnog tržišta sa novim prilikama za zapošljavanje i razvoj inovacija“, istakla je šefica kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre.

Konferencija „Svet u 2021“ jedna je od najstarijih konferencija kompanije Color Media Communications i već je postala prepoznatljiva kao događaj koji zatvara tekuću godinu zaključcima o političkom, poslovnom i društvenom ambijentu Srbije i otvara značajna pitanja u narednoj godini.

„The Economist: Svet u 2021“ se održava 15. decembra 2020. U izmenjenom formatu deo se prenosi iz Doma Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, a deo programa možete pratiti na našem YouTube kanalu:

Kao i svake godine, okupljamo čelne ljude Vlade Srbije, Pokrajinske vlade, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednike iz Srbije i regiona, kao i ličnosti iz društvenog i kulturnog miljea. Cilj konferencije je da se kroz konstruktivan dijalog predstavnika državnih institucija, privrede, diplomatskog kora, kulturnog i javnog života daju mišljenja, analize i osvrti na politički
i privredni ambijent, investicionu klimu, kao i na razvoj društva u celini.

Konferenciju su podržali: Mozzart, Ministarstvo za kulturu i informisanje Republike Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i spocijalna pitanja Republike Srbije, Evropska investiciona banka, Srbijagas, Coca Cola i NCR.

Više informacija o konferenciji na www.communications.rs/svetu20201