Home Festivali Danubius Food Planet: Danas humanitarni Dan knjige i predstavlja se Bugarska

Danubius Food Planet: Danas humanitarni Dan knjige i predstavlja se Bugarska

1086
0

Drugi po redu Festival nacionalnih kuhinja “Danubius Food Planet” počeo je 11. maja na Trgu slobode u Novom Sadu i sve do 3. juna posetiocima će se predstaviti 23 zemlje.

Juče je u Galeriji Matice sprske održan program “Koje delo čuva hranu na slikarskom astalu?”. Prisutni su otkrivali koja „dela čuvaju hranu na slikarskom astalu”, a najbrži učesnici su dobili poklon iznenađenja.

Na Trgu slobode predstavo se Izrael. Prisutnima se obratila i pozdravila ih NJ.E. Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela, koja je rekla da joj veoma drago što se ovaj festival ponovo održava i što Izrael ponovo ima priliku da se predstavi Novosađanima.

Probali smo izraelske specijalitete i uživali u nastupu plesne grupe Mayaan iz Novog Sada.

Pridružite nam se danas u humanitarnoj akciji doniranja knjiga za biblioteku na onkološkom odeljenju Instituta u Sremskoj Kamenici. Donirajte knjige na Trgu slobode i pomozite pacijentima da im bolnički dani budu lakši.

Danas od 18h predstaviće se Bugarska. Prisutne će pozdraviti Nj.E. ambasador Bugarske, Radko Vlajkov.

Probaćemo bugarske tradicionalne specijalitete.

Dobrodošli na Trg slobode i “Danubius Food Planet”.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru “Danubius Food Planeta” predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Kuvarima ambasada pomažu studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura “stare novosadske kafane”, Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

“Danubius Food Planet” organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija.