Home Festivali Danubius Food Planet: Danas kuvaju The Frajle i predstavlja se Portugalija

Danubius Food Planet: Danas kuvaju The Frajle i predstavlja se Portugalija

1327
0

Drugi po redu Festival nacionalnih kuhinja “Danubius Food Planet” počeo je 11. maja na Trgu slobode u Novom Sadu i sve do 3. juna posetiocima će se predstaviti 23 zemlje.

Juče nam se bogatim programom predstavila Mađarska.

Prisutnima se obratila Melinda Ladišić, članica Mađarskog nacionalnog saveta.

Novosađani su imali priliku da probaju mađarske kobasice i perkelt, a nešto više o madjarskoj kuhinji govorio je Vince Horvat, član udruženja Citadela.

Predstavljanje Mađarske organizovano je uz pomoć Lokalne samouprave Srbobran i pomoćnice predsednika opštine Bergel Aranke, Saveza vojvođanskih Mađara i civilnog udruženja Citadela iz Srbobrana.

Na Trgu slobode nastupili Folklorno udruženja “Pitypang / Maslačak” iz Srbobrana. Folklorno udruženje “Pitypang” iliti “Maslačak” dolazi iz Srbobrana, malog gradića iz centralnog dela Bačke, udaljeno samo 30 km od Novog Sada. Udruženje je osnovano 2014, u početku sa dve folklorne grupe, a od tada sa mnogo truda i entuzijazma danas već skoro 100 deca svira, peva i pleše folklor u Udruženju Pitypang.

Nastup je otvorio devojački hor „Bodorka“, zatim se predstavila plesna grupa „Csipicsóka”, dečiji hor „Szilke“ i dečija plesna grupa „Sziporka“, a na kraju grupa „Suttyó”.

Program nije mogao da prođe bez čardaša u izvođenju dua Tot Vajda, a folklorašima su se pridružili i građani.

Danas od 17h na “Danubius Food Planetu” će kuvati “The Frajle“. Čuvene Novosađanke poznajemo dobro po njihovoj muzici, a danas ćemo saznati i kako kuvaju, kao i da li imaju neke kulinarske tajne i trikove. Frajle će pripremati penne bolonjeze i pitu od jabuka.

Od 18h predstaviće nam se Portugalija svojim specijalitetima.

Dobrodošli na Trg slobode i “Danubius Food Planet”.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru “Danubius Food Planeta” predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Kuvarima ambasada pomažu studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura “stare novosadske kafane”, Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

“Danubius Food Planet” organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija.