Home Festivali Danubius Food Planet: Subota u znaku kućnih ljubimaca i ukrajinske kuhinje

Danubius Food Planet: Subota u znaku kućnih ljubimaca i ukrajinske kuhinje

1152
0

Drugi po redu Festival nacionalnih kuhinja “Danubius Food Planet” počeo je 11. maja na Trgu slobode u Novom Sadu i sve do 3. juna posetiocima će se predstaviti 23 zemlje.

Juče se na Trgu slobode se održao sad već tradicionalni Dog show. Pistom su prodefilovali vlasnici sa svojim kućnim ljubimcima koji su uživali u pažnji publike. Žiri u sastavu: Nenad Pagonis, kik bokser i Marko Tajs, trener, obojica veliki ljubitelji životinja, izabrali su najsimpatičnije i najlepše pse, a kako smo se družili pogledajte na fotografijama u nastavku.

Od 18h nam se predstavila Ukrajina. Prisutne je pozdravila Natalija Markević ispred Ambasade Ukrajine. Probali smo tradicionalne ukrajinske specijalitete vareniki, piroške i mnoge druge, kao i tradicionalno ukrajinsko piće. A uživali smo i u bogatom kulturno-umetničkom programu. Nastupio je KUD “Kalina” iz Inđije, solistkinja Ana Rimar Simunović.

Sa programom nastavljamo u ponedeljak kada će nam se predstaviti Makedonija.

Dobrodošli na Trg slobode i “Danubius Food Planet”.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru “Danubius Food Planeta” predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Kuvarima ambasada pomažu studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura “stare novosadske kafane”, Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

“Danubius Food Planet” organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija.