Home Konferencije Digital 2017 – Dejan Turk: Korisnici sve više traže jednostavna i efikasna...

Digital 2017 – Dejan Turk: Korisnici sve više traže jednostavna i efikasna rešenja koja im štede vreme i novac

1513
0

Četvrtu godinu zaredom Color Media Communications organizuje “Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji – #Digital2017 – trajaće 2 dana – 07. i 08. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Ovogodišnju konferenciju otvoriće prvog dana – Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije i  Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana – Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vlade Republike Srbije i Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela u Beogradu

Tokom dva dana u okviru devet panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, budućnosti filma i bioskopa u digitalnom dobu, revolucijama na društvenim mrežama, marketinškoj i medijskoj sceni i njenoj budućnosti, kao i o kriznom komuniciranju, Uberu, gorućim temama IT scene i drugo.

Prvog dana konferencije, u panelu “CEO panel telekom lidera regiona“, učestvovaće i Dejan Turk, izvršni direktor VIP Mobile, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Kada smo razgovarali prošle godine, rekli ste da telekomunikacije u nekim segmentima u Srbiji još uvek zaostaju, a potrebe korisnika rastu. Kakva je situacija danas? Šta je to što korisnici najviše traže?

– Više od polovine postpejd korisnika u Srbiji ima smart uređaj a obim internet saobraćaja svakodnevno raste. U Vipu je količina interneta u terabajtima za čak 160% veća u odnosu na prošlu godinu, najviše zahvaljujući 4G mreži. Naravno, prostora za rast još ima, i očekujem da će u bližoj budućnosti svaki korisnik u Srbiji imati barem jedan smart uređaj. Nedavno istraživanje pokazuje da se Srbija nalazi na 41. mestu u svetu, od 189 zemalja, prema prosečnoj brzini interneta. Prema drugom istraživanju nalazimo se u samom svetskom vrhu po prosečnim brzinama 4G mreže, na 14. smo poziciji od 70 zemalja. Rekao bih da u pogledu nivoa kvaliteta i kapaciteta mrežne infrastrukture ubrzano hvatamo korak sa razvijenijim zemljama. Kompanija Ookla je nedavno prepoznala Vip mobile kao najbržu mobilnu mrežu u Srbiji, sa prosečnim download brzinama od čak 42.7 Mbps po čemu smo daleko ispred konkurencije. Našom 4G mrežom u ovom trenutku pokrivamo više od 94% stanovništva u urbanim i ruralnim sredinama. Zahvaljujući ovakvim performansama, proizvodi poput Kućnog neta i servisa za gledanje filmova i TV kanala na mobilnom uređaju nailaze na odličan prijem kod korisnika, jer su odlična alternativa servisima baziranim na fiksnoj infrastrukturi. Korisnici sve više traže jednostavna i efikasna rešenja koja im štede vreme i novac.

Koliko se komunikacija sa SMS poruka i poziva prebacila na različite aplikacije?

– U svetu chat aplikacije i servisi sve više zamenjuju SMS i razgovore jer omogućavaju interaktivniju komunikaciju između korisnika. U Srbiji, naravno, takođe postoji prelivanje sa ,,klasičnog’’ na internet saobraćaj, ali su razgovori i SMS i dalje ključni kanali komunikacije. Izveštaji RATEL-a, na primer pokazuju da korisnici mobilne telefonije, kvartalno, u proseku pošalju oko 1.8 milijardi poruka i obave 4 milijarde minuta razgovora. SMS beleži blagi pad u odnosu na prošlu godinu, ali potrošnja minuta raste. Siguran sam da naše NEO tarife koje nude neograničene razgovore i poruke prema svim mrežama u Srbiji dodatno doprinose ovim brojkama :). Najveći uticaj je primetan u romingu gde korisnici posebno optimizuju svoju potrošnju i najviše komuniciraju preko aplikacija, uz aktivirane internet roming dodatke ili putem lokalnih wi-fi mreža.

Rekli ste prošle godine da je budućnost komunikacija virtuelna realnost i da operateri tu treba da vide šansu. Kakvi su vaši planovi kada je u pitanju ovaj segment?

– Kada govorimo o VR/AR tehnologijama napravili smo određene pomake u odnosu na prethodnu godinu, a počeli smo od interne reorganizacije u okviru naše kompanije sa jasnim ciljem da realizujemo nove prilike i mogućnosti u oblasti digitalnog poslovanja. Započeli smo nekoliko projekata u ovoj oblasti koje će, na primer, pomoći našim biznis korisnicima da unaprede svoje poslovanje putem ovih novih tehnologija. Naše kolege iz sektora za prodaju već koriste Augmented reality rešenje da potencijalnim korisnima na interaktivan način prezentuju portfolio naših proizvoda i usluga. Rekao bih da smo na vreme uvideli da moramo da se menjamo i inoviramo kao telekomi ako želimo da ostanemo relevantni za korisnike i tržište, i da od provajdera mreže i tarifa postanemo kompanija koja kreira i korisne sadržaje i rešenja.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digital2017.rs, a kotizacije kupiti i putem www.gigstix.com