Home Konferencije Digital 2018 – Mirko Topalski: Glavna prednost naših IT kadrova je ta...

Digital 2018 – Mirko Topalski: Glavna prednost naših IT kadrova je ta što su “gladni” uspeha

260
0

Petu godinu zaredom Color Media Communications organizuje “Digital“, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji – #Digital2018 – trajaće 2 dana – 06. i 07. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

Konferenciju će ove godine prvog dana otvoriti Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja, Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji i Tatjana Matić, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a drugog dana Kati Csaba, ambasadorka Kanade u Srbiji i Branko Ružić, ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije.

U panelu “KONTINENTALNA KLIMA U PANONSKOJ NIZIJI: STREPNJE I NADE DOMAĆE IT-SCENE” učestvovaće i Mirko Topalski, osnivač i CEO kompanije Eipix Entertainment, sa kojim smo razgovarali u susret konferenciji:

Kako se novosadska IT scena snalazi sa manjkom stručnjaka i na koji način zadržati najkvalitetnije?

– Nije tajna da je ubrzani rast novosadske IT industrije kreirao ozbiljan problem sa nedostatkom obučenih kadrova, pogotovo na programerskim pozicijama. Konkurencija je velika i mnoge kompanije nisu u situaciji da se takmiče na tržištu rada, prvenstveno po pitanju finansija.

Mala prednost koju ima Eipix i druge kompanije koje se bave razvojem video-igara je činjenica da smo u prilici da stručnjacima ponudimo rad u kreativnoj industriji, na atraktivnim projektima koji se predstavljaju ljudima širom planete, što mnogima od njih predstavlja ostvarenje snova. Jednostavnije rečeno, stručnjaci koji se interesuju za gejming će pre pokucati na naša vrata nego na vrata neke ”klasične” IT kompanije. Uprkos tome, u nedostatku obrazovanih kandidata često smo primorani da pravimo kompromise i zapošljavamo manje kvalifikovane osobe koje onda usavršavamo prema našim specifičnim potrebama. Dugoročno, kontinuirana i intenzivna edukacija je jedini način da se zadovolje rastuće potrebe novosadske IT scene. U okviru Eipixa već godinama unazad se realizuju studentske prakse, radionice i drugi vidovi edukacije, sa ciljem podizanja ukupnog nivoa znanja i prepoznavanja mladih talenata. Takođe, nije retko da domaće firme otvaraju i svoje privatne škole sa ovim ciljem. Tako je i u okviru naše kompanije postojao projekat Eipix Academy, koji je odškolovao nekoliko “generacija” učenika u različitim sferama razvoja video-igara. Ovaj projekat je trenutno zamrznut, ali se nadamo da ćemo nastaviti sa sličnim aktivnostima u budućnosti.

Za zadržavanje najkvalitetnijih kadrova ne postoji univerzalno rešenje. Često se dešava da se u kompaniji već nalaze prave osobe, ali to se ne prepoznaje dokle god im ne date šansu da se istinski dokažu. Kada prepoznate ključne osobe unutar firme, neophodno je njima se adekvatno baviti. U praktičnom smislu, to podrazumeva kombinaciju odgovarajuće finansijske kompenzacije i rada na zahtevnim i stimulativnim projektima.

Kako izgleda stvaranje i razvoj globalno popularnih igara u novosadskim/srpskim uslovima?

– Nisam siguran kako da odgovorim na ovo pitanje, pošto su se naše okolnosti značajno menjale od skromnih početaka pa sve do danas. Nekada je to zaista funkcionisalo preko štapa i kanapa, ali su nas okolnosti naterale da se bolje organizujemo kako bismo ispoštovali sve veće obaveze. Takođe, i sama IT scena u Novom Sadu je značajno evoluirala tokom našeg postojanja. Danas je početnicima dostupno mnogo toga što je nama falilo na početku, a tu prvenstveno mislim na sveukupni know-how, tj. nagomilano višegodišnje iskustvo brojnih kompanija i razvojnih timova koji su spremni to iskustvo da podele. Verujem da će nedavno osnovano udruženje SGA (Serbian Games Association) dodatno unaprediti stanje stvari i pomoći mladim developerima da ne ponavljaju naše greške.

Čime domaća IT scena može da se nametne na svetskom tržištu?

– Mislim da je glavna prednost naših stručnih kadrova to što su “gladni” uspeha. Živimo u zemlji ograničenih profesionalnih prilika i kada se mladim talentima ukaže šansa da se dokažu na međunarodnoj sceni, oni to uglavnom umeju da cene i iskoriste. U praktičnom smislu, najjača strana lokalne IT scene je relativno visok stepen obučenosti po cenama koje su znatno niže od cena u razvijenim zapadnim zemljama. To sa sobom nosi i rizik da srpski stručnjaci postanu najamna radna snaga na outsourcing projektima za velike međunarodne studije, ali i otvara priliku za sticanje iskustva, unapređivanje veština i lično dokazivanje. Izuzetno je bitno da kolektivno izbegnemo prvo, a postignemo drugo, to jest da stečena znanja i iskustva primenimo na razvoj sopstvenih proizvoda koje bismo plasirali na globalno tržište.

Tokom dva dana u okviru deset panela i nekoliko studija slučaja i prezentacija, stručnjaci iz različitih oblasti govoriće o trendovima u telekomunikacijama, medijima i tehnologiji, autorskim pravima u digitalnom dobu, kraljevima zabave u regionu, SVOD platformama, E-sportu, generaciji Z, strepnjama i nadama domaće IT scene, 20-godišnjici osnivanja kompanije Google i onome što dolazi iz naših garaža, ali i o greškama, padovima i ponovnim podizanjima uspešnih.

Program, učesnike, informacije o prijavi i kotizacijama možete pronaći na zvaničnom sajtu www.digitalconference.rs

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here