Home Konferencije #Digital2019 – Nives Bokor: Nadam se da će generacija Z podići lestvicu...

#Digital2019 – Nives Bokor: Nadam se da će generacija Z podići lestvicu kvalitetnog novinarstva – možda stanu na kraj i “kliku po svaku cenu”

960
0

Šestu godinu zaredom Color Media Communications organizuje “Digital”, regionalnu konferenciju o trendovima u telekomunikacijama i medijima.

Ovogodišnji – #Digital2019 – trajaće 2 dana – 05. i 06. septembra (četvrtak i petak) i okupiće najznačajnija imena iz ovih oblasti iz celog regiona, kao i brojne goste iz inostranstva.

Konferencija se održava u Hotelu Metropol u Beogradu.

#Digital je konferencija na kojoj učestvuju CEO telekoma u regionu i to je jedini skup koji okuplja prve ljude vodećih operatera: MTS, VIP, Telenor, Deutsche Telekom, Orion, Mtl Bugarska.

Konferenciju otvara Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije, Branko Ružić, ministar uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije, Kyle Scott, ambasador SAD-a u Beogradu, Mateja Norčič-Štamcar, zamenica šefa Delagacije EU u Srbiji, Subrat Batačardži, ambasador Indije u Beogradu.

U susret konferenciji, a u okviru panela “Šta žene žele: Urednice i urednici ženskih magazina i portala otkrivaju sve”, razgovarali smo sa Nives Bokor, glavnom i odgovornom urednicom magazina “Grazia” za Hrvatsku.

Kako urednice i urednici ženskih magazina i portala u Hrvatskoj kreiraju svoje medije i na koji način prate konzumentske navike „novih žena“? Kakvo je stanje u regionu po tom pitanju?

– Rekla bih da je jedna od glavnih odlika uspešnih brendova, ne samo magazina i portala, da doskoče nečijim dosad nestruktuisanim mislima i željama, te im u pravom trenutku ponudi ono za šta nisu bili svesni da im treba i žele (poželjno pre svih ostalih), ali na način koji odgovara DNK-u brenda koji imate i postulatima koje ne biste trebali menjati kako krenu da duvaju trendovski vetrovi.

Zato lično pokušavam pratiti navike “novih žena” na način da mnogo čitam o trendovima van zemlje, pratim u digitalnom svetu odaziv na određene teme, konsultujem se sa saradnicima, pričam sa mnogo devojaka i žena, što prijateljica, što koleginica, pokušavajući iščitati između redova šta ih to obuzima, šta ih zanima i intrigira, pa i u kojem se smeru kreće razmišljanje kolektiva.

Teško mi je govoriti kako urednici ostalih magazina i portala razmišljaju, ali nadam se da oni koji predvode uspešne projekte, razmišljaju slično meni.

Koje teme danas najviše zanimaju populaciju žena od 20 do 40 godina?

– Unutar godina koje ste naveli imamo zaljubljenice u modu i trendove, te one kojima je capsule garderoba već decenijama poznata stvar; one koje prate politiku, i one kojima se od nje diže kosa na glavi; one koje smatraju highlighter i illuminator sinonimima i one koje će se na tu pomisao u neverici prekrstiti osam puta…

Ne znam što bih navela kao teme koje najviše zanimaju žene u tom rasponu godina, sve mi zvuči kao negativna generalizacija, ali znam da je sve jasnije da se teme moraju iscrpno obraditi, nefiltrirati i da moraju biti stvarne – bilo da pišemo o top rumenilu ove sezone ili protestima u Hong Kongu. Postale smo mnogo odvažnije, kritičnije i tražimo ono što smo već odavno trebale dobiti, što se vidi i po događanjima i trendovima u protekle godinu-dve. Humani pristup koji nas ne svodi na ulepšavanje i udovoljavanje suprotnom polu.

U jednom intervjuu ste rekli da sa svakim brojem Grazie želite da stvorite osjećaj pripadnosti jednom malom plemenu koje se trudi i radi kontra klasičnih recepata i smjerova u društvu. Zašto je za ženu važno povezivanje u to “pleme”?

– Čisto da ne bi bilo zabune, nisam posebno izdvojila žene, već da želimo to svakome kome Grazia dođe u ruke. Ponosni smo što osim naših čitateljki, često čujemo komentare i od čitatelja koji se isto pronalaze u temama, a neretko imamo i deo u magazinu posvećen muškarcima – Grazia Men. Mislim da je uopšteno “povezivanje” izuzetno bitno za svaku individuu. Osećaj da ste sami na nekom svom životnom putu i razmišljanjima može svakoga obeshrabriti. Što je, uistinu, tužna pomisao ako se radi o pozitivnim nastojanjima pozitivnih individua.

Inspirativno je i važno okružiti se ljudima koji razmišljaju poput vas, koji vas mogu podići kada sami nemate snage i biti vaš putokaz kada skrenete sa puta. No, nisu svi iste sreće da su uspeli tokom života okružiti se ljudima koji ih inspirišu i oplemenjuju. Zato se mi vidimo kao platforma koja okuplja inspirativne ljude, priče o pozitivnim kretanjima u društvu i kao podsetnik da se može uspeti i živeti dobro ako se ide i onim dužim, težim, ali više ispunjavajućim putem. Najbolje poređenje mi je “pleme”, jer je to prvobitno, instinktivno i prirodno udruživanje – pre zbog pretnji mračnih šuma i životinja, danas usled pretnji modernog društva.

Ako podsetimo da je tradicionalan smer još uvek najprikladnija putanja po kojoj se očekuje da žena hoda, pogotovo na Balkanu, šta mislite pod tim da se radi kontra tom klasičnom shvatanju u jednom društvu? Zagovarate li konstruktivno buntovništvo?

– “Prikladno” i “dobro” ponekad su potpuni antonimi. Za Balkan bih, čak, rekla u većini slučajeva. Usudiću se reći da je u Hrvatskoj ono što se na nivou većine društva smatra “prikladnim”, 50 je godina udaljeno od modernog sveta, te narušava slobode i normalan život prosečne osobe, jer koči razvoj celog sistema. Tako da, neću govoriti za regiju, jer nisam živela ni u BiH, niti u Srbiji, ali u Hrvatskoj širokih ruku pozdravljam konstruktivno buntovništvo i udaranje kontri u nazadnom sistemu na tako mnogo nivoa.

Na koji način, pri odabiru tema, pristupate generaciji Z koja će tek da pokaže svoje potencijale? Šta mislite, šta njih zanima kada su u pitanju ženski magazini?

– Ono što sam primetila je da se “navike” generacije Z “menjaju” iz meseca u mesec po istraživanjima raznih kompanija, ali zato što žive okruženi sa nepojmljivo velikim brojem informacija (pogotovo kada uporedimo sa razdobljem našeg odrastanja), odrastajući uz digitalne alate, od smarthpone-a, iPad-a, Kindle-a i sličnih naprava.

S jedne strane, zbog toga je zabeležen sve manji raspon pažnje, ali s druge strane – ogromi nivo informiranosti i kritičnosti. Isto smatram najvažnijom karakteristikom te generacije. Nadam se da će oni biti ti koji će podići lestvicu kvalitetnog novinarstva – bilo digitalnog sveta, ili štampanih izdanja. Ne bih rekla da će ih neke specifične teme zanimati, već samo da će teško moći biti izmanipulisani senzacionalističkim naslovima i neće ih zadovoljiti krnji tekstovi. Možda stanu na kraj “klik po svaku cenu” generaciji.

Detaljniju agendu i način prijave za konferenciju možete pogledati na sajtu: digitalconference.rs