Home Konferencije E-COMMERCE REVOLUTION: Branka Pudrlja Durbaba – Pandemija virusa korona ubrzala je razvoj...

E-COMMERCE REVOLUTION: Branka Pudrlja Durbaba – Pandemija virusa korona ubrzala je razvoj internet trgovine u Srbiji

859
0

Sedma online konferencija u 2020. godini kompanije Color Media Communications, E-COMMERCE REVOLUTION, posvećena online trgovini, održaće se 7. jula sa početkom od 11 časova.

Svi zainteresovani konferenciju će moći da prate putem live stream-a na Youtube kanalu i Facebook stranici Color Media Communications.

Zvanična statistika za Evropu kaže da je e-commerce doživeo pad i da su samo pojedine oblasti profitirale. Podaci kod nas pokazuju stagnaciju, iako je kod nas više problem logističke i softverske prirode jer brojke govore da je definitivno poraslo zanimanje građana Srbije za online trgovinu. Nešto na čemu se već godinama radi, procvat je doživelo upravo u vremenima krize i vanrednog stanja. Oni koji su već imali razvijene online delatnosti su i lakše prebrodili krizni period jer su usmeravali klijente i kupce da svoja potraživanja obavljaju na postojećim online platformama, a veliki broj kompanija je prvi put krenuo da širi svoje online prisustvo.

Na ovoj konferenciji potrudićemo se da što više zaokružimo e-commerce priču Srbije a neka od pitanja kojima ćemo se baviti su: kako je izgledala e-trgovina tokom vanrednog stanja, u kojoj meri će kompanije ubuduće nastaviti da razvijaju svoje online usluge i prodavnice, koji nedostaci su utvrđeni u elektronskoj trgovini, koji su koraci preduzeti za njihovo rešavanje, logistički trendovi, nove platforme, edukacije i još mnogo drugih tema.

Naša sagovornica ovom prilikom bila je Branka Pudrlja Durbaba, glavni direktor za tržište, Vip mobile, jedna od učesnica konferencije:

Po Vašem mišljenju kako će se e-trgovina razvijati u budućnosti u svetu i kod nas, pogotovo nakon situacije izazvane pandemijom virusa Covid-19? Koji su to trendovi i transformacije koje nas očekuju? Gde je Srbija trenutno što se tiče razvoja e-commerce usluga u odnosu na svetsko tržište?

– Sa pojavom pandemije korona virusa eko sistem internet trgovine u Srbiji je doslovno „eksplodirao“. Dostupni podaci pokazuju da su internet prodavnice nekim danima beležile rast i do 300 odsto, dok su one tradicionalne masovno počele da pronalaze rešenja da svoje proizvode ponude na internetu. Istovremeno, prodaja IT opreme i komunikacionih gotovo se udvostručila, što dodatno potvrđuje porast interesovanja korisnika za online komunikaciju i kupovinu.

Međutim, važno je napomenuti da je trend sve većeg fokusa na online kanale prodaje postojao i pre pandemije – kako u svetu tako i kod nas. U prilog tome ide i podatak da je pre vanrednog stanja 90 odsto korisnika unapred tražilo informacije o željenom proizvodu ili usluzi putem veb sajtova, kao i da se sve više njih odlučivalo za kupovinu putem interneta. Pandemija je samo ubrzala ovaj trend, jer je osim većeg komfora i uštede u vremenu, osvetila značaj beskontaktne kupovine i prekopotrebne bezbednosti koju garantuje.

Dakle, pandemije je još jednom potvrdila „da je nužda najbolji inovator i najveći motivator“ i tako je samo ubrzala već planirane procese digitalizacije i transformacije. Sa druge strane, verujem da smo pokazali da smo kao društvo spremni za ove promene, i da će se trend kojem svedočimo nastaviti ne samo u telco, već u svim granama industrije.

VIP Mobile je poznat po tehnološkim inovacijama koje doprinose većoj digitalizaciji u zemlji, u tom pravcu ste i tokom vanrednog stanja otvorili prvu virtuelnu prodavnicu na teritorije Srbije koja je pravi spoj online+offline. Recite nam nešto više o ovom novom načinu prodaje. Šta korisnike sve čeka u ovoj prodavnici?

– Drago nam je što smo prvi telco operater na domaćem tržištu koji je otvorio vrata svoje Virtuelne prodavnice, koju je samo u prvih mesec dana posetilo više od 14.000 ljudi širom Srbije. Ovaj jedinstven koncept na lokalnom tržištu korisnicima nudi savremeno iskustvo kupovine, u smislu većeg komfora i ušteda u vremenu, ali i ličan pristup kroz interakciju sa našim šop menadžerima.

Osim što objedinjuje sve benefite online kupovine i fizičkog odlaska na prodajno mesto, bitna prednost Virtuelne prodavnice je što garantuje inkluzivnost. Ova platforma omogućava pristup našem celokupnom asortimanu i konsultacije, čak i onima koji nemaju Vip centar u blizini, u svom mestu stanovanja. Najzad, Virtuelna prodavnica u ovim izazovnim okolnostima funkcioniše i kao neka vrsta „produžene ruke“ naše korisničke podrške. Korisnici i sami ističu da je im trenutno posebno dragoceno što posetom našoj online prodavnici mogu da produže ili sklope ugovor bez potrebe da se izlažu riziku fizičke posete poslovnici.

Personalizovani pristup je nešto što polako postaje trend i gajenje bliskog odnosa sa klijentima i potrošačima je neophodno za dugu i uspešnu saradnju, recite nam kako VIP gleda na ovaj trend? Da li nam možete predstaviti neke od aktivnosti koje preduzimate ka personalizaciji odnosa sa klijentima?

– Za nas u Vipu, personalizovan pristup potrebama svakog korisnika nije puko usklađivanje poslovne kulture sa savremenim globalnim trendovima. To je od starta bio jedan od osnovnih postulata našeg poslovanja i vodilja našeg daljeg razvoja. Od prvog dana na lokalnom tržištu, za nas je apsolutni prioritet da korisnicima ponudimo savremena i održiva tehnološka rešenja koja će im olakšati ili podići kvalitet života- i sve to uz najbolje korisničko iskustvo.

Naša strategija oslanja se na stalnu i otvorenu komunikaciju sa korisnicima. Pažljivo pratimo njihove reakcije i osluškujemo njihove potrebe. To je odnos iz kojeg dobijamo ono neprocenjivo – informacije. One su za nas neka vrsta putokaz ka razvoju još kvalitetnijih servisa i usluga i još superiornijem korisničkom iskustvu.

E-commerce u širem smislu podrazumeva više od trenutka prodaje, on obuhvata i ceo asortiman opcija koje korisnik može uraditi online i time upotpuniti svoju customer journey. Šta sve u tom segmentu Vip nudi svojim korisnicima?

– Čini se da je otvaranje Virtuelne prodavnice došlo kao prirodan korak u stalnom razvoju korisničkog iskustva – onoga u čemu smo broj jedan. Iako su razvoju plaforme prethodila istraživanja internet navika naših korisnika, ona je zapravo nastala iz naše želje da korisnicima ponudimo potpuno jedinstvan doživljaj upotrebe tehnologije i posete našim centrima.

Kao što sam već pomenula, naša Virtuelna prodavnica obejdinjuje iskustvo offline i online kupovine. Korisnici u svakom trenutku putem svojih pametnih uređaja, mogu da ostvare interakciju sa prodajnim savetnikom i da u realnom vremenu dobiju detaljan prikaz željenog uređaja ili usluge, sklope ili produže ugovor, obave online kupovinu ili zatraže drugi vid podrške. Upravo tu mogućnost, da tokom kupovine imaju podršku naših kolega na koje su navikli – bez potrebe da napuštaju svoj dom, korisnici ocenjuju kao jedan od najvećih benefita novog načina posete poslovnicama.

Kako će se teći evolucija e-commerca u budućnosti, šta možemo da očekujemo? Šta još Vip planira da ponudi svojim korisnicima?

– Vip je za veoma kratko vreme prešao put od najmlađeg operatera na tržištu do zrele kompanije koja postavlja trendove. Industrija telekomunikacija jedna je od najbrže rastućih i najdinamičnijih grana u svetu, koja zahteva konstantno prilagođavanje i osluškivanje potreba tržišta. Tako je, usled novonastalih okolnosti izazvanih pandemijom virusa korona, i naša virtuelna prodavnica došla ranije nego što smo planirali. U takvim okolnostima, kada nam je preko 80 odsto zaposlenih radilo od kuće, uspeli smo da plasiramo jedinstvenu uslugu kada je u pitanju e-commerce na domaćem tržištu.

Još jedan dobar primer rešenja za kojima će potreba na tržištu rasti u narednom periodu je DokTok, prva platforma namenjena onlajn konsultacijama sa lekarom, a čiji smo inicijatori zajedno sa ICT Hub-om, DNA Communications i kompanijom Talkini. Oblast telemedicine je na globalnom tržištu je već uzeo maha, kod nas su se sada stvorili uslovi da se ova usluga razvije. Primera radi, dijagnostika, elektronski kartoni, automatizacija izdavanja izvestaja, recepata, praćenje hroničnih stanja, mogućnost davanja i skaliranja terapije su neke od mogućnosti koje svetsko tržište telemedicine nudi svojim korisnicima, a koje kod nas tek treba da zažive.

Kada su u pitanju ovakva rešenja zahvaljujući kojima se tehnologija i ljudsko delovanje međusobno dopunjuju, verujemo da ono najbolje tek dolazi. Kao kompanija zasnovana na takvoj viziji digitalnog društva, nastavićemo da osluškujemo potrebe industrije, svojih korisnika i čitave zajednice.

Više informacija možete pogledati na linku: http://communications.rs/ecommercerevolution/

Konferenciju su podržale kompanije Vip MobileVISA, Idea online prodavnica i AIK banka.