Home Vesti Gordana Jović Atlagić – Šarm i lepota maturskih tabloa nikada neće iščeznuti

Gordana Jović Atlagić – Šarm i lepota maturskih tabloa nikada neće iščeznuti

1541
0

Tradicija maturskih tabloa, duža od jednog veka, zadržala se širom Vojvodine i svake godine u maju mesecu učenici završne godine srednjih škola i gimnazija sa ponosom pokazuju svoje fotografije i kreativne tabloe u izlozima gradskih prodavnica i lokala.

Od prošle godine Color Media Communication i portal  nshronika.rs u saradnji sa OPENS-om (Novi Sad – Omladinska prestonica Evrope) organizuju „Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada“.

Fotografije svih tabloa novosadskih srednjih škola i gimnazija, kao i Karlovačke gimnazije sa njihovim lokacijama u gradu, objavićemo na Fejsbuk grupi Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada.

Pored korisnika društvene mreže Fejsbuk, glasaće stručni žiri sastavljen od fotografa, grafičkih dizajnera, poznatih ličnosti i predstavnika medija.

Ovim povodom razgovarali smo sa Gordanom Jović Atlagić, Inženjerom primenjene fotografije, članom stručnog žirija.

Koliko su se promenile maturske fotografije i izled maturskih tabloa?

– Ne mogu reći da je došlo do nekih većih promena, s obzirom da sam tek pre 13 godina bila maturant. Jedino primećujem da se danas sve više maturskih fotografija radi u boji.
Smatram da danas ima više izbora pri izradi tabloa, mi smo ih oslikavali ili crtali ručno, a danas imaju razne tehnike štampe i može se uraditi lep dizajn putem kompjutera i raznih fotografija za pozadinu.

Smatrate li da su današnje maturske slike i tabloi lepši, ili se izgubio njihov nekadašnji šarm?

– Šarm je ostao isti, uvek je lepo videti fotografije maturanata i tabloe u izlozima i ta
lepota nikad neće iščeznuti jer nju čine mladi ljudi na fotografijama.

Kojim trikovima se služite kako biste dobili savršenu fotografiju?

– Samo dve stvari su bitne: Dobro svetlo i dobro raspoloženje!

Koji su najneobičniji zahtevi vaših klijenata ili koja je najneobičnija lokacija na kojoj ste fotografisali?

– Meni je uvek neobično kad mi kažu: “Suzi me.” ili “Smanji mi nos.” Od neobičnih lokaciji mi upravo sledi jedna, a to je fotografisanje na brodu.

Kada danas pogledate Vašu matursku fotografiju i tablo Vaše generacije, šta prvo pomislite?

– Moju matursku fotografiju nosim u novčaniku pa često imam priliku da je vidim. Obožavam je, jer sam se tada prvi put isfenirala i videla sebe sa ravnom kosom. Lepo sam se našminkala i stavila ogrlicu i minđuše. Međutim, sma tablo nam je bio grozan! Jedna devojka, sa likovne akademije nam ga je pravila, i to je jako “siromašno” izgledalo. Ona je olovkom i bojicama nacrtala našu Gimnaziju ali je to baš loše izgledalo i nekako je sve bilo bledo, morao si dobro da se zagledaš da vidiš šta je uopše tu nacrtano…

Pet razreda sa najvećim ukupnim brojem bodova dobijaju vredne nagrade: 

1. Prvo mesto ( najviše glasova žirija ), nagrada za svakog u razredu su po 2 dvodnevne karte za Novosadski Oktoberfest 2021.
2. Drugo mesto ( najviše glasova publike ), nagrada za svakog u razredu su po 2 karte za petak veče Novosadski Oktoberfest 2021.
3. Treće mesto ( najkreativniji tablo na osnovu odluke žirija ), nagrada za svakog u razredu su karte za “Room Escape” u Muzeju Vojvodine.
4. Četvrto mesto ( drugoplasirani tablo na osnovu glasova žirija ) , nagrada za svakog u razredu su po 2 karte za bioskop.
5. Peto mesto (drugoplasirani tablo na osnovu glasova publike ) , nagrada za svakog u razredu su po 2 ulaznice za #BookTalk2020.

Proglašenje pobednika će i ove godine biti na otvaranju „Štrand Summer Festa“ na novosadskoj plaži Štrand 1. jula 2020.

Prošle godine, održan je i izbor za najlepši stari maturski tablo Novog Sada “Ispit zrelosti DANAS” u Muzeju Vojvodine, u sklopu izložbe Ispit zrelosti a kao najlepši proglašen je tablo Srpske velike pravoslavne gimnazije u Novom Sadu iz 1903/4. godine.

Foto: Privatna arhiva