Home Vesti Gradonačelnik Subotice i ambasador Austrije podržali projekat “Zelena Srbija”

Gradonačelnik Subotice i ambasador Austrije podržali projekat “Zelena Srbija”

696
0

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, a uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine realizovao je projekat “Zelena Srbija” u Subotici. Partneri ovogodišnjeg projekta su Javno preduzeće Vojvodinašume, OTP banka Srbije, kompanije Lidl i Telenor.

Cilj projekta „Zelena Srbija“ jeste zaštita životne sredine i podizanje svesti građana, lokalnih samouprava i kompanija o tome koliko je značajno ozelenjavanje i pošumljavanje naše zemlje. U okviru projekta organizuje se sadnja drveća u 10 gradova i opština Srbije, a grad Subotica je deveti po redu koji se odazvao ovoj akciji.

Direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov naveo je da ovim projektom nastoje da vrate prirodu u gradove, odnosno podstaknu formiranje novog eko fonda kroz pošumljavanje i obnavljanje zelenih površina koje i te kako imaju uticaj na kvalitet života u gradu.

„Zdrava životna sredina jedno je od osnovnih prava i sloboda svakog građanina. Duboko verujemo, da ovim sadnicama produžavamo život ne samo planete na kojoj živimo, već i svih nas koji smo deo nje. Zato je sadnja drveća najplemenitiji čin koji možemo uraditi prema prirodi i drugim ljudima, a svako novo zasađeno stablo dragocen je prirodni resurs i proizvođač kiseonika“, istakao je Velinov.

Tokom sadnje gradonačelnik Subotice Stevan Bakić izjavio je: „Danas smo realizovali projekat „Zelena Srbija”, u parku Mesne zajednice „Prozivka”. Ulepšali smo ga i oplemenili, sadnjom stabala crvenocvetnog kestena, ukrasne japanske trešnje i piramidalnog graba, u kojem će naši građani moći da uživaju“.

Gradonačelnik Bakić je istakao i to da je grad Subotica, kao i država Srbija, izuzetno posvećen zaštiti životne sredine i da je subotička lokalna samouprava tokom ove godine realizovala nekoliko značajnih akcija vezanih za uređenje životne sredine.

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti naveo je da je sadnja drveća poput novog oživljavanja i jedan od najboljih načina da se borimo protiv klimatskih promena i propadanja životne sredine.

„Nadam se da će sadnja drveća, kao simbol očuvanja naše životne sredine, doprineti da Subotičani uživaju u ovom parku. Za nas, kao predstavnike ambasade Austrije u Srbiji, veliko je zadovoljstvo što učestvujemo u ovom projektu i nadamo se da ćemo biti pozvani na još mnogo akcija koje se odnose na zaštitu životne sredine“ – istakao je ambasador.

Direktor JP „Vojvodina šume“, Roland Kokai, objasnio je koje su vrste drveća posađene.

„Učinili smo urbanu sredinu lepšom i radili na podizanju ekološke svesti pojedinaca. Sadili smo sadnice koje su otporne na urbane sredine, ovdašnji kvalitet zemljišta i klimu. Cele godine imaće atraktivni izgled i dugo žive. JP „Vojvodinašume“ će i u budućnosti podržavati ovakve i slične akcije finansijskim sredstvima ili sadnicama“, istakao je Kokai.

Direktor filijale OTP banke u Subotici Boris Radnić, naveo je da su principi društvene odgovornosti integrisani u celokupno poslovanje banke, kao i da primenjuju visoke standarde politike ka zaposlenima, klijentima, kao i životnoj sredini.

„Smatramo da širenjem teme koja se tiče brige o životnoj sredini na kraju dana brinemo i ulažemo u kvalitet života naše zajednice. Istakao bih i da je OTP banka pustila još jedan krug projekta Generator Zero, peti u nizu u ovoj godini, u okviru koga nagrađujemo i podržavamo projekte koji predstavljaju i promovišu merljivo smanjenje uticaja karbonskog otiska“, izjavio je Radnić.

Uoči sadnje sadnica u parku u naselju „Prozivka“, gradonačelnik Stevan Bakić sa saradnicima sastao se u Zelenoj sali Gradske kuće sa ambasadorom Nikolausom Luterotijem, i direktorima, Slađanom Velinovim i Rolandom Kokaijem.