Home Festivali Horski nastupi i finale kviza “Nemanjići” na “Božićnom seocetu kod Hrama”

Horski nastupi i finale kviza “Nemanjići” na “Božićnom seocetu kod Hrama”

1140
0

U toku je treći po redu festival „Božićno seoce kod Hrama“, koji će trajati sve do 28. januara na platou ispred Hrama Svetog Save.

Juče su na Raspevanoj jelci nastupili članovi hora Singers United, i hora “Metohijski žubori”.

U okviru festivala održano je i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u Narodnoj biblioteci. Polufinale i finale kviza, uz podršku festivala “Božićno seoce kod Hrama” organizuje fondacija ,,Mir Božiji“ povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Osnovci iz Osnovne škole “Velizar Stančivić Korčagin” iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca pobednici su velikog međunarodnog kviza “Nemanjići”, dok su se na drugom mestu našli đaci Osnovne škole “Petar Drugi Petrović NJegoš” iz Bileće.

Finalistima kviza obratio se vikar patrijarha Irineja, episkop remezijanski Stefan koji je poručio da njihova imena svi treba da zapamte, te izrazio uverenje da će ova deca daleko dogurati.

– Sva deca koja su se takmičila su pobednici. Vas šestoro ste posebno veliki, samo pokažite koliko znate i koliko ste se trudili da postignete što bolje rezultate, a nemojte biti konkurencija jer svi smo mi pravoslavni hrišćani i svi smo jedno – istakao je episkop Stefan.

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da je kviz “Nemanjići” sjajan projekat u kome je učestvovalo više od 330 učenika iz 11 zemalja, a cilj je očuvanje srpskog nacionalnog identiteta. On je napomenuo i da je kviz organizovan u godini u kojoj se obeležava 800 godina samostalnosti Srpske pravoslavne crkve što je prilika da se podsetimo istorije i svega onoga što je loza Nemanjića uradila za srpski narod.

– Danas ne možemo govoriti o Srpskoj pravoslavnoj crkvi ako ne govorimo o svetosavskoj crkvi, jer je Sava Nemanjić uspostavio Crkvu, a njegov otac Nemanja srpsku državu. Podsećanjem na Nemanjiće, ponovo se podsećamo da nam je najvažnije da čuvamo nacionalni identitet, pismo, jezik, kulturu i tradiciju, jer ćemo na taj način obezbediti budućnost svom narodu na ovim prostorima – naglasio je Cicović.

Više od tri stotine škola iz Republike Srpske, regiona i dijaspore učestvovalo je na prvom Međunarodnom kvizu “Nemanjići”, najmasovnijoj vaspitno-edukativnoj manifestaciji namenjenoj mladima od 10 do 15 godina iz Republike Srpske, Srbije, regije i srpske dijaspore širom sveta.

Božićno seoce kod Hrama“ svečano je otvoreno 4. januara 2020. godine.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde – Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.