Home Izložbe Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”, petak, 2.2. u 12.00 časova...

Izložba „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”, petak, 2.2. u 12.00 časova – Srpsko narodno pozorište

211
0

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji, koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije.

Osnivanje baleta, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju – za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici. Donose iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, te petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali, dolaze nakon saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim imenima.

Izložba će biti svečano otvorena u petak, 2. februara 2024. u Srpskom narodnom pozorištu (Foaje scene Jovan Đorđević”) sa početkom u 12.00 časova.

Postavku će otvoriti:

– Zoran Đerić, direktor Srpskog narodnog pozorišta
– Aleksandar Ćurčić, direktor Pozorišta mladih
– Konstantin Mukhanov, pozorišni reditelj
– Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe

Nakon Novog Sada, izložba će gostovati u Beloj Crkvi, u Ruskom domu u Beogradu i u Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.