Home Izložbe Izložba “Tolerancija” otvorena na Železničkoj stanici u Novom Sadu

Izložba “Tolerancija” otvorena na Železničkoj stanici u Novom Sadu

639
0

Izložba plakata „Tolerancija“, autora Mirka Ilića, otvorena je u subotu u 17.00h u holu Železničke stanice u Novom Sadu, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava.
Na izložbi je predstavljeno 28 plakata najuticajnijih savremenih grafičkih dizajnera iz celog sveta koji su se odazvali pozivu Mirka Ilića, renomiranog grafičkog dizajnera i ilustratora iz Njujorka, da kreiraju plakate na temu tolerancije, sa zadatkom da plakati sadrže reč tolerancija ispisanu na njihovom maternjem jeziku.

Suština projekta jeste prezentacija izložbe u javnim prostorima, na ulicama i trgovima, a ne u galerijama, sa idejom da bude dostupna svim građanima, kako bi se ukazalo na značaj poštovanja prava i dostojanstva svakog pojedinca.

– Značaj ove izložbe ogleda se u činjenici da su svetski autori na originalan i kreativan način dali umetnički doprinos promišljanjima o uvek aktuelnoj temi – istakao je član novosadskog Gradskog veća Dalibor Rožić i dodao da je i ovog puta poslata poruka da svi ljudi imaju jednaka prava i da niko ne sme biti diskriminisan po bilo kom osnovu.

U svakom gradu u kojem je „Tolerancija“ predstavljena, najistaknutiji dizajneri iz te zemlje učestvuju u izložbi, a izložbi u Novom Sadu su prisustvovali ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, kao i autor jednog od plakata, dizajner Stefan Gajić. Svi zainteresovani posetioci, izložbu mogu pogledati do 10. januara 2023.

Foto: Mladen Sekulić