Home Vesti Kampanja “Žene žive i na selu” sutra u Baču

Kampanja “Žene žive i na selu” sutra u Baču

799
0

Na Vidovdan, 28. juna projekat i kampanju ŽENE ŽIVE I NA SELU, nastavljamo da realizujemo u Baču, u srcu Bačke, u mestu po kome je Bačka dobila ime. I ne samo zbog svoje bogate kulturne i istorijske baštine, koja se u ovom multikulturalnom vojvođanskom mestu gradi i afirmiše kroz vekove, već i zbog svih drugih specifičnosti koje ga oslikavaju, Bač je interesantan i turistima i medijima, a u poslednje vreme se i brojni projekti realizuju u njemu. Žene su veoma angažovane u celoj opštini, a naročito u samom Baču. Na mnogim rukovodećim mestima se nalaze na čelu, i svoje poslove obavljaju i više nego „muški“. Organizovane su i profesionalne, čak i kad se bave amaterskim stvaralaštvom. Gotovo sve zavređuju pažnju javnosti, a mi smo se trudili da odaberemo one koje su trenutno najaktivnije, i koje nam dolaze iz različitih branši.

Razgovaraćemo sa članicama raznih udruženja, kud-ova i pevačkih grupa, etnomuzikološkinjom, koreografkinjom, vlasnicom etno kuće, sa samostalnim umetnicama, profesoricama, direktoricama i drugim ženama koje daju značajan doprinos aktivnoj društvenoj zajednici u kojoj žive.

Kampanja “Žene žive i na selu” koja za cilj ima osnaživanje žena iz ruralnih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održali smo ukupno osamnaest tribina. Razgovarali smo sa ženama u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Ovogodišnju kampanju “Žene žive i na selu” počeli smo u Mladenovu u opštini Bačka Palanka, a zatim smo bili u Elemiru i Bukovcu, u opštinama Zrenjanin i Novi Sad.

Ovaj projekat realizuju Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Od samog početka, generalnu medijsku podršku mu pruža Kompanija Color Media Communications, a ove godine ga podržavaju i Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, AMS Osiguranje i POŠTA Srbije.

Autor: Gordana Bjelajac