Home Konferencije Konferencija “THE ECONOMIST: SVIJET U 2022.“ 9. decembra u Parlamentarnoj skupštini Bosne...

Konferencija “THE ECONOMIST: SVIJET U 2022.“ 9. decembra u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine u Sarajevu

633
0

Kompanija Color Media Communications u saradnji sa Centralnom bankom BiH i uz podršku Britanske ambasade i Delegacije EU u BiH organizuje konferenciju The Economist: Svijet u 2022, koja će se održati 9. decembra 2021. godine u Parlamentarnoj Skupštini BiH gde će se okupiti vodeći ekonomski eksperti, privrednici i nosioci najviših javnih funkcija kao i predstavnici diplomatske zajednice u Bosni i Hercegovini. Događaj će sumirati tekuću godinu zaključcima o ekonomskom, poslovnom i političkom ambijentu Bosne i Hercegovine i otvoriti pitanja od značaja u narednoj godini.

Cilj konferencije je kroz konstruktivan dijalog između predstavnika ekonomskih institucija, vlasti, diplomatske i poslovne zajednice dati analize i poglede na privredni i politički ambijent, investicionu klimu, kao i na razvoj društva u celini. Kroz panel diskusije tražiće se odgovori na pitanja koji nas izazovi očekuju u 2022., na koji način će se svetska i bosanskohercegovačka ekonomija oporaviti od posledica globalne pandemije i kakve su ekonomske perspektive Bosne i Hercegovine.

Konferenciju će otvoriti Senad Softić, guverner Centralne banke BiH.

Na konferenciji će se promovisati prestižni britanski magazin The Economist koji pokreće svoje godišnje izdanje The World in… prvi put i u Bosni i Hercegovini. Ovo izdanje na BHS jeziku pod nazivom The Economist: Svijet u 2022 naći će se u prodaji širom BiH od 10. decembra 2021.

U prvom panelu pod nazivom Brave New World: Kako će izgledati međunarodni odnosi u regiji, Evropi i svetu nakon pandemije govoriće NJ.E. Margret Uebber, ambasadorka Nemačke i Nj.E. Christine Toudic, ambasadorka Francuske u BiH, britanski ambasador Nj.E. Matt Field i američki ambasador Nj.E. Eric Nelson dajući osvrt i na ekonomske i političke prilike u BiH. Sadrine Friscia, predstavnica EIB za BiH i Crnu Goru govoriće o finansijskim aktivnostima koje ova institucija koristi za postizanje evropskih integracija i za delovanje u borbi protiv klimatskih promena.

U drugom panelu EU4TRADE o povećanju međunarodnog i regionalnog obima trgovine Bosne i Hercegovine razmeniće mišljenja Peter Tabak, ekonomski savetnik Delegacije EU, Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Emir Đikić, direktor CEFTA Sekretarijata, Ahmet Egrlić, predsednik Spoljnotrgovinske komore BiH i Andras Lakatos, vođa tima za sprovođenje ovog veoma bitnog projekta za BiH.

Sanja Ribar, viši menadžer revizorske kuće Ernst&Young i Kemal Selmanagić, generalni direktor kompanije R&S predstavljaju istraživanje o trendovima u nabavkama koji mogu olakšati poslovanje nakon što su pandemija i klimatske promene izazvali nove tržišne trendove koji utiču na procese nabavki.

Treći panel Money Never Sleeps nudi odgovore na pitanja koje su nove šanse i izazovi za ekonomije Bosne i Hercegovine i SEE regiona iz perspektive Željka Marića, viceguvernera Centralne banke kao i Nedžada Gušića, člana Uprave Bosna Bank International organizatora Sarajevo Business Foruma. Pridružiće im se Amir Softić, predsednik Uprave Sparkasse Bank BiH i Jasmin Mahmuzić direktor Agencije za bankarstvo FBiH. Da li su nove šanse upravo u zelenom ekonomskom razvoju koji garantuje rast privrede uz očuvanje okoline i sprečavanje klimatskih promena govoriće Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u BiH.

Sve ovo imaćemo priliku da čujemo 9. decembra u Parlamentarnoj skupštini BiH na konferenciji The Economist: Svijet u 2022.

Program konferencije možete pogledati na linku: www.svijetu2022.ba

Konferenciju su podržali: Centralna banka BiH, Britanska ambasada u BiH, Delegacija Europske Unije u BiHMinistarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, UNDP,  R&S, Ernst&Young,  Bosna Bank International i Sarajevo Business Forum, Sparkasse Bank BiH, Agencija za bankarstvo FBiH, BH Telecom.