Home Vesti Marijana Šibak iz Novog Sela: Udruženje “Seoske žene Vrnjačke Banje” osnovale smo...

Marijana Šibak iz Novog Sela: Udruženje “Seoske žene Vrnjačke Banje” osnovale smo sa željom da se osnažimo, edukujemo i da pomognemo jedna drugoj

893
0

Šesta tribina “Žene žive i na selu” u 2021. godini održana je u petak, 16. jula u opštini Vrnjačka Banja, gde su nas u sklopu kampanje “Žene žive I na selu” ugostile žene iz ovog kraja i približile nam svoj rad i aktivnosti, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Razgovarali smo sa ženama Raškog okruga, između ostalog sa članicama Udruženja “Seoske žene Vrnjačke Banje”, sa ženama iz Novog Sela i sela Otroci.

Među sagovornicama bila i Marijana Šibak iz Novog Sela, koja se, pored toga što je na čelu Udruženja “Seoske žene Vrnjačke Banje” bavi i poljoprivrednom proizvodnjom na porodičnom gazdinstvu Šibak.

Udruženje „Seoske žene Opštine Vrnjačka Banja“ osnovano je 29. novembra 2019. godine, a trenutmo ima petnaestak članica koje se u svojim domaćinstvima pretežno bave stočarstvom: proizvodnjom i preradom mleka i voćarstvom.

“Cilj ovog Udruženja nije feministički. S ponosom uvek ističem da imam veliku podršku svog supruga. Nama preduzetnicama sa sela neophodna je i muška pomoć, ali udruženje smo osnovale sa željom da se osnažimo, edukujemo, da pomognemo jedna drugoj, i da od najboljih učimo kako do rešenja problema koji nas muče”, naglašava Marijana Šibak.

Marija Teočanac, studentkinja iz Novog Sela objasnila nam kako je biti ženska takmičarka među mnogobrojnim oračima na manifestaciji “Prva brazda”, koja se tradicionalno održava u Novom Selu.

Razgovarali smo i sa Danijelom Tlačinac iz sela Otroci, kojoj je primarna delatnost stočarstvo i kuvaricom Jelicom Panić, iz Novog Sela.

Kampanja “Žene žive i na selu” koja za cilj ima osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

Tokom 2019. i 2020. godine održali smo ukupno 18 tribina. Razgovarali smo sa ženama u Novom Žedniku, Banatskom Velikom Selu, Gamzigradu, Lučici, Gornjoj Trepči, Begeču, Sremskoj Mitrovici, Kucuri, Novom Pazaru, Staroj Pazovi, Baču, Boki, Bačkom Jarku, Kobilju, Ravnom Selu, Aleksandrovu i Surduku.

Prethodno ove godine sa kampanjom “Žene žive i na selu” obišli smo Mladenovo u opštini Bačka Palanka, Elemir u u opštini Zrenjanin, Bukovac u opštini Petrovaradin, Bač u istoimenoj opštini, Sajan u opštini Kikinda.

Kampanju “Žene žive i na selu” organizuju, Udruženje građana HBO Color Media Events i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u saradnji sa Color Media Communications, i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, AMS Osiguranja i POŠTE Srbije.