Home Festivali Molitveni skup podrške Srbima u Crnoj Gori i Tropiko bend na “Božićnom...

Molitveni skup podrške Srbima u Crnoj Gori i Tropiko bend na “Božićnom seocetu kod Hrama”

864
0

Molitveni skup podrške stradalnom narodu u Crnoj Gori, Kosovu i Metohiji i svim srpskim krajevima održan je juče, kada se preko 20 hiljada ljudi molilo u miru i slozi za svoju braću i sestre.

Narod se okupio u 16 časova na Terazijama, odakle su svi prisutni litijski krenuli do Hrama Svetog Save, gde je odslužen moleban Presvetoj Bogorodici, koji je služio vikar Njegove Svetosti Episkop remezijanski Gospodin Stefan, sa sveštenstvom Hrama Svetog Save.

Gospodin Stefan se obratio prisutnom narodu nakon molebana.

– Draga braćo i sestre, mir Božiji! Ja mogu slobodno da kažem da do danas nisam znao šta to znači mir Božiji i ona tišina koju Bog u ove dane šalje kroz naš narod. Tišina Božija se pojavljuje u Crnoj Gori, gde se svi čudom čude šta se to tamo dešava, a ta tišina Božija kreće, ja mislim, odavde iz Beograda, ispred najvećeg pravoslavnog hrama, a jedini veći od ovog hrama je Sveti Sava kome je hram i posvećen, rekao je on osvrnuvši se na srpski narod u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i na Kosovu.

– Tišina je noćas i u Banja Luci, u Republici Srpskoj, jer se tamo brani tišinom, i mirom i blagoslovom Božijim, i njenom slavom Svetim Arhiđakonom Sefanom. Ta ista tišina se nalazi u svakoj crkvi, u svakom hramu i na ulici i po celoj Crnoj Gori, jer to je dedovina i mesto rođenja Svetoga Save. To pokazuje nama malovernima koliko je moćan Bog kome mi služimo, jer kada smo mislili da smo sve izgubili, on nam šalje – jedinstvo, ono što nama nije baš prirodno i svojstveno. 

– Neka da Bog da mi ovde koji smo se danas okupili sa istom idejom i željom da je svaki čovek, ne samo mi Srbi, slobodan, da može da živi u slobodi, da može da uzrasta u slobodi, da može da vaspitava svoje najrođenije i najmilije u slobodi, a nema boljeg vaspitanja i vaspitača od Hrista i njegove nauke. 

Episkop remezijanski Gospodin Stefan je rekao da poslednjih 30 godina nema slobode u Crnoj Gori za naš narod.

– Taj narod opstaje sa svojim svetinjama. Verujem da je došlo vreme blagoslova Svetoga Save, blagoslova svih svetih Božijih ugodnika da se u Crnoj Gori desi čudo, pa da se i tamo branimo kao što se branimo u Republici Srpskoj, kao što se branimo ovde u Beogradu i Srbiji, kao što želimo da se branimo bolje i više na Kosovu i u svim drugim mestima i u krajevima gde živi srpski narod.

Episkop Stefan je iskazao želju da molitvena tišina, koja je trajala koliko i moleban, okuplja i ubuduće narod u što većem broju i da zajedno pokažemo koliko smo jedinstveni i dobri.

Okupljanje je završeno bez incidenata.

Nakon molebana, na bini festivala nastupio je Tropiko bend, u okviru festivala „Božićno seoce kod Hrama“, koje je svečano otvoreno 4. januara 2020. godine.

Doček Pravoslavne Nove godine biće obeležen muzičkim programom, pred ponoć molebanom i vatrometom.

Sve do 28. januara posetioci će uživati u nastupima dečijih i crkvenih horova na jedinstvenoj konstrukciji – Raspevanoj božićnoj jelci, gde će svakoga dana jedna od ambasada u Beogradu biti domaćin njen domaćin, a ambasador će govoriti o novogodišnjim i božićnim običajima u svojoj zemlji.

U okviru festivala pokrenuta je humanitarna akcija „Božićno seoce daruje“, tokom koje organizator uz pomoć prijatelja dariva božićne paketiće najmlađima, onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ove godine prvi put je organizovana zona „Ski koliba“, u kojoj gosti u planinskom ambijentu, sa ognjištem i jelkama, mogu da se opuste dok piju kuvano vino i jedu srpske specijalitete.

U okviru festivala održaće se i polufinale i finale međunarodnog kviza ,,Nemanjići“, u organizaciji fondacije ,,Mir Božiji“ a povodom jubileja osam vekova autokefalnosti Srpske Pravoslavne Crkve.

Svi posetioci festivala mogu da se provozaju oko Hrama u fijakeru, najmlađi na karuselu, ili da se igraju u slami, gde je prikazana Vitlejemska pećina i pećina Svetog Serafima Sarovskog. U drvenim kućicama mogu se pronaći različite rukotvorine, suveniri, ukrasi i tradicionalni specijaliteti.

Tokom manifestacije „Božićno seoce kod Hrama“, na platou ispred Hrama Svetog Save nastupiće veliki broj muzičkih izvođača među kojima su: Tropiko bend, Lena Kovačević, Sergej Ćetković, Neverne bebe, Filip Žmaher i mnogi drugi.

U Kripti Hrama izvodiće se i pozorišne predstave, a detaljan program možete pronaći na linku: http://www.bozickodhrama.rs/.

Manifestaciju „Božićno seoce kod Hrama“ organizuje Hram Svetog Save i kompanije „Color Media Communications“ i „Ninamedia“, a pod pokroviteljstvom Centra beogradskih festivala – CEBEF-a, Ministarstva pravde – Uprave za saradnju s crkvama i verskim zajednicama i Gradske opštine Vračar.

Prijatelji manifestacije su: PDM AgroFruit, Srbijagas, Rajfajzen banka, DM drogerie market d.o.o, Đenerali osiguranje, Orbit, Deksi ko, Neretva komerc, Sterling d.o.o., Unija pekara, BNM Internacional d.o.o. i mnogi drugi.