Home Konferencije Najavljena konferencija “Stvaranje digitalnih lokalnih skupština”

Najavljena konferencija “Stvaranje digitalnih lokalnih skupština”

1868
0

Konferencija “Stvaranje digitalnih lokalnih skupština“, koja za cilj ima da prikaže kako digitalne tehnologije unapređuju i pospešuju rad skuština na lokalnom nivou, održaće se u ponedeljak i utorak, 30. i 31. oktobra u Master centru Novosadskog sajma, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije, koju su održali predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić i sekretar Skupštine grada Marko Radin.

Kako je na današnjoj konferenciji za medije objašnjeno, na skup u ponedeljak i utorak pozvani su predstavnici svih lokalnih samouprava u Republici Srbiji, koji su se u velikom broju odazvali, a učešće su uzeli i predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, ministarstava, Skupštine AP Vojvodine, kao i međunarodni partneri, ambasadori i stručnjaci iz oblasti informacionih tehnologija.

Konferenciju “Stvaranje digitalnih lokalnih skupština” zajedno organizuju Grad Novi Sad, Program UN za razvoj UNDP i Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC, a predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić istakao je da Novi Sad među prvima prepoznao “značaj digitalizacije rada Skupštine, kao i koji su benefiti e-skupštine”.

Novi Sad je prepoznat kao grad informacionih tehnologija i logično je da se takva konferencija održava baš u našem gradu. Na čelu grada je čovek koji teži da se savremeni principi iz sveta primenjuju u Novom Sadu. Novosadska Skupština je prva u regiona koja je u potpunosti digitalizovala svoj rad. Zbog toga možemo biti veoma zadovoljni – istakao je predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić.

On je objasnio da će za vreme dvonodnevne konferencije učesnici imati prilike da saznaju o značaju digitalizacije na lokalnom nivou, iskustvima i izazovima uvođenja e-parlamentarizma, ali i da dobija odgovore na pitanje kako sve to uskladiti sa zakonskom regulativom.

Tokom konferencije održaće se i prezentacija elektronskog sistema u Skupštini Grada Novog Sada, gde će učesnici, a to su pretežno predstavnici opština i gradova iz cele Srbije, biti u prilici da isprobaju sistem – poručio je Jelušić.

Sekretar Skupštine Grada Novog Sada Marko Radin istakao je da se pozivu za učešće na konferenciji do sada odazvalo oko 200 predstavnika gradova i opština Republike Srbije. On je najavio obraćanje visokih zvaničnika na konferenciji.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika Miloša Vučevića, zahvaljujući kojem se konferencija i dešava u Novom Sadu, učesnike će pozdraviti predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Maja Gojković, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbli i stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija i stalna predstavnica Programa UN za razvoj Karla Herši – precizirao je Radin, dodajući istovremeno da je Grad Novi Sad najdalje stigao sa implementacijom e-parlament sistema.

Govoreći o daljim koracima e-parlamenta u Skupštini Grada Novog Sada, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić napomenuo je da su tableti uređaji, preko kojih se mogu preuzimati skupštinski materijali, podeljeni odbornicima i odbornicama, kao i da je održana obuka za njihovu primenu.

Mogu da izrazim veliko zadovoljstvo što je tablete preuzelo 68 odbornika, a samo dvoje odbornika nije. Pojedini odbornici nisu stigli da preuzmu tablete i verujem da će ih oni to učiniti i narednom periodu – kazao je Jelušić.

Govoreći o uštedi koja se ostvaruje kroz elektronski rad Skupštine, Jelušić je naglasio da na godišnjem nivou “samo štampanje skupštinskog materijala iznosi između četiri i 5,7 miliona dinara”, u zavisnosti od broja sednica Skupština.

S jedne strane tablet uređaj košta 22.950 dinara, a s druge strane štampanje materijala za jednog odbornika godišnje košta oko 55.000 dinara, bez distribucije materijala i troškova goriva. Iz ovog je jasno da su uštede ogromne i nije čudo što ceo svet teži tome da se digitalizuje rad državnih i lokalnih uprava – zaključio je Jelušić.