Home Nedelja za čistiju Vojvodinu NEDELJA ZA ČISTIJU VOJVODINU: Kikinđani uredili najkritičniju ekološku lokaciju

NEDELJA ZA ČISTIJU VOJVODINU: Kikinđani uredili najkritičniju ekološku lokaciju

940
0

Juče je širom Vojvodine započela akcija “Nedelja za čistiju Vojvodinu” koju sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zažtitu životne sredine, u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška Gora, Javnim preduzećem “Vojvodinašume”, Gradom Novim Sadom, kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 24. do 27. juna.

U okviru akcije, danas je u Kikindi preko 60 učesnika, zaposlenih u Gradskoj upravi, Javnom preduzecu Kikinda i zainteresovanih građana volontera očistilo i uređivalo lokalitet od benzinske pumpe na ulazu u grad ka Banatskoj ulici i Vodicama. Prikupljeno je oko 10m3 otpada, kućnog smeća i šuta, odnešeno pet prikolica granja i baštenskog otpada, prostor je pokošen i zajedničkim naporima uspešno je uređena trenutno najkritičnija ekološka tačka u gradu.

– U pitanju je lokacija koja je već neko vreme najkritičnija, i koja nam najviše ruži grad, a to je potez od NIS-ove pumpe do Banatske ulice. Na ovom mestu se konstantno dva puta nedeljno prazni kontejner, a nesavesni sugrađani i dalje ovde bacaju i odlažu smeće. Pojačani su kontrola i kažnjavanje u ovom delu grada, a sada ćemo po prvi put kompletno urediti prilaz i sakupiti smeće – rekla je Miroslava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, i dodala da se ekološka svest građana u poslednje vreme podigla i da se sugrađani u sve većem broju odazivaju ovakvim akcijama.

“Nedelja za čistiju Vojvodinu” sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, kojom je, između ostalog, predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, a u kojoj se govori i o uvođenju ekoloških energetskih sistema za grejanje, podsticanju unapređenja javnog gradskog prevoza nabavkom ekološki prihvatljivih vozila na električnu energiju i gas, obuhvaćene su i aktivnosti na zaštiti prirodnih vrednosti i biološke raznovrsnosti, zatim na unapređenju sistema zaštićenih područja, povećanju pošumljenosti.

U Deklaraciji se navodi da će se preduzeti mere kako bi u procesu obrazovanja mladi ljudi sticali znanja i podizali svest o značaju zaštite, unapređivanja životne sredine i održivog razvoja.