Home Nedelja za čistiju Vojvodinu NEDELJA ZA ČISTIJU VOJVODINU: Sa Deliblatske peščare uklonjena divlja deponija smeća

NEDELJA ZA ČISTIJU VOJVODINU: Sa Deliblatske peščare uklonjena divlja deponija smeća

1656
0

Danas je širom Vojvodine započela akcija “Nedelja za čistiju Vojvodinu” koju sprovodi Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zažtitu životne sredine, u saradnji sa Nacionalnim parkom Fruška Gora, Javnim preduzećem “Vojvodinašume”, Gradom Novim Sadom, kao i brojnim lokalnim samoupravama na čijim teritorijama će se ona održati od 24. do 27. juna.

Akcija je počela u 8 časova okupljanjem kod starog Informativnog centra na Iriškom vencu, a potom nastavljena na lokalitetima Zmajevac, Vrdnik, Brankovac i Iriški venac.

– Prilikom donošenja Deklaracije o zaštiti životne sredine, koja je usvojena 28. maja, obavezali smo se da ćemo organizovati Nedelju za čistiju Vojvodinu i Nedelju za zeleniju Vojvodinu. Kako smo obećali – tako i radimo. Na teritoriji AP Vojvodine će se u ovoj nedelji očistiti 36 lokaliteta u 20 lokalnih samouprava – izjavio je jutros na Iriškom vencu pokrajinski sekretar za urbanizam i zaštitu životne sredine Vladimir Galić, na početku akcije “Nedelja za čistiju Vojvodinu”.

U okviru akcije, danas je uspešno očišćen i specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara, gde su sa lokaliteta Čardak, na rubu šume u blizini Edukativnog centra, radnici Šumske uprave Kovin uklonili divlju deponiju smeća.

“Nedelja za čistiju Vojvodinu” sprovodi se kao uvod u aktivnosti koje proizilaze iz Deklaracije o zaštiti životne sredine u AP Vojvodini, kojom je, između ostalog, predviđeno da se do kraja sledeće godine uvede zabrana korišćenja plastičnih kesa i plastičnih proizvoda za jednokratnu upotrebu, kako bi se zaštitila priroda i obezbedio zdraviji i lepši život građana.