Home Travel Novi Sad za početnike: Prijavite se za besplatnu tematsku turu “Tajne Petrovaradinske...

Novi Sad za početnike: Prijavite se za besplatnu tematsku turu “Tajne Petrovaradinske tvrđave”

1166
0

Pozivamo sve Novosađane, goste, turiste i sve koji žele da nauče nešto više o istoriji Novog Sada, kroz projekat“Novi Sad za početnike” koji organizuje Udruženje INSTITUT ZA EVROPSKE VREDNOSTI, uz finansijsku podršku Gradske uprave za privredu Grada Novog Sada i medijsku podršku Kompanije Color Media Communications, da se prijave za sledeću turu “Tajne Petrovaradinske tvrđave” koja će se održati u subotu, 19.06.2021. godine, s početkom u 12 časova. Mesto sastanka i polaska u obilazak biće kod glavnog ulaza u Vojnu bolnicu – “Gradić”.

U okviru ove ture upoznaćemo se sa istorijom ”Gradića” i interesantnim životom njegovih stanovnika i Petrovaradinske tvrđave. Otkrićemo kako je nastajalo ovo veličanstveno utvrđenje koje su gradila ugledna imena vojne arhitekture austrijske carevine skoro ceo jedan vek. Čućemo zanimljive priče o tome ko je sve boravio na ovom mestu, ali i ko je pokušavao da osvoji današnji simbol Novog Sada i Petrovaradina, a kako su se vojnici i njeni stanovnici branili. Okrićemo tajne koje krije Petrovaradinska tvrđava – tajne u koje su uzidani snovi, želje i životi njenih graditelja. Čućemo razne zanimljive priče o “Gibraltaru na Dunavu” zahvaljujući kojima ćemo, kroz laganu šetnju skoro u potpunosti očuvanim Podgrađem tvrđave, lako moći da zamislimo kako je ovo mesto izgledalo tokom 18. i 19. veka. Iskoristite jedinstvenu priliku da očima vojnika doživite ovo čudo vojne arhitekture i prijavite se za besplatnu vođenu turu što pre, jer su mesta ograničena.

Za prijavu i sve dodatne informacije obratite nam se putem mejl adrese: ivana.rajinac.cpg@gmail.com

Tematske ture, sa početkom od 12.00h trajaće 60 minuta, a publiku će sa zanimljivom istorijom Novog Sada upoznati turistički vodić Biljana Milošević.