Home Festivali Novosađani uživali u ukusima sedam svetskih kuhinja

Novosađani uživali u ukusima sedam svetskih kuhinja

478
0

Kus kus, baklave sa bademima i kolači sa pistaćima koje su spremili kuvari ambasade Libije u Beogradu obeležili su prvi dan festivala “Taste of Planet” koji kompanija Color Media Communications tradicionalno ispred TC Promenada. Pored hrane, svoje impresije o kulturi, Novosađani su imali priliku da podelе i sa Libijcima, koji niz godina borave u glavnom gradu Vojvodine a prikazana je tradicionalna libijska narodna nošnja koja se oblači na venčanjima.

“Veoma nam je značajno da građani Novog Sada upoznaju našu kulturu, ovim putem kroz naše specijalitete. Pre svega, zato što je Libijska zajednica u Novom Sadu izuzetno velika, druga po veličini nakon Beograda. Mnogo studenata sa porodicom živi upravo u Novom Sadu”, rekao je Mohamed Galbun, ambasador Libije koja je ove godine prvi put učestvovala na festivalu. “Nema boljeg načina da se upoznate sa jednom nacijom nego kroz muziku i hranu. Svim gostima koji dolaze u Srbiju preporučim da probaju naša odlična vina, našu odličnu hranu i da se upoznaju sa onim što Srbija jeste”, rekao je na otvaranju festivala Nenad Ivanišević, pokrajinski sekretar za privredu i turizam. U danima koji su sledili posetioci su imali prilike da uživaju u različitim specijalitetima iz Koreje, Finske, Švajcarske, Mađarske, Češke i Indonezije.

Mađarska prvi put učestvuje na ovom festivalu a novi ambasador ove zemlje u Beogradu Jožef Mađar, pozdravio je posetioce na perfektnom srpskom jeziku (pre Beograda dugo godina je bio ambasador u Zagrebu). Pored mađarskih specijaliteta posetioci su imali prilike da uživaju i u tradicionalnim pesmama iz ove zemlje koje je izvela operska pevačica Melinda Morvai.

Ambasador Švajcarske Urs Šmid je došao sa suprugom koja je bila obučena u tradicionalnu švajcarsku nošnju. Na meniju je bio tradicionalni švajcarski specijalitet – “rakle” – topljeni sir koji su ambasador i njegova supruga lično servirali Novosađanima. Poslužili su čak 10 kilograma topljenog švajcarskog sira i isto toliko kuvanih krompira.

Češka je pored svoje tradicionalne hrane posetioce festivala obradovala i tradicionalnim češkim tamburaškim bendom (u svom sastavu imaju i cimbalistu) koji je dan ranije u Ambasadi Češke na prijemu povodom Nacionalnog dana ove zemlje svirao češku, srpsku i himnu Evropske unije.

Poslednjeg dana festivala Novosađani su imali prilike da probaju hranu koju je pripremila ambasada Indonezije koja je redovni učesnik festivala. Kao i svake godine, posetioci su uživali i u tradicionalnom indonežanskom plesu.

Festival “Taste of Planet” se organizuje uz podršku Grada Novog Sada, Pokrajinskog sekratarijata za privredu i kompanija “Coca Cola” i “Heineken”.