Home Konferencije Nuklearna sigurnost danas: Pogledajte panel “Radioaktivni otpad i nuklearni materijal”

Nuklearna sigurnost danas: Pogledajte panel “Radioaktivni otpad i nuklearni materijal”

807
0

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) danas je u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, organizovao skup „Nuklearna sigurnost danas“.

Konferencija je posvećena odgovorima na značajna pitanja o nuklearnoj sigurnosti, upotrebe znanja o nuklearnoj energiji i jonizujućem zračenju u mirnodopske svrhe, kao i regulisanju i kontroli tih delatnosti.

Konferenciju je otvorila Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine Republike Srbije i predsednica Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije koja je istakla „da nuklearna energija predstavlja najznačajniji razvojni potencijal, i teško je naći drugi izvor energije sa tako različitim poljima primene, kao sto su medicina, farmacija, poljoprivreda itd.  Nuklearna energija je decenijama sinonim strepnje, pogotovo kada je u pitanju vojna primena. Ni Srbija nije bez primera akcidenata srećom mnogo manjih razmera, kada je u Vinči šestoro naučnika bilo ozračeno smrtonosnom dozom radijacije 1958. godine. Šira javnost i dalje ne zna sta se desilo u Vinči pre šest decenija, zato sto se o tome do skoro ćutalo. Nuklearna energija kao mnoge druge epohalne stvari koje su dovele do razvoja našeg sveta, istovremeno je fascinatna ali i zastrašujuća po posledicama koje može imati. Duboko verujem da čovečanstvo mora da nauči kako da ovlada nuklearnom energijom tako da bude blagodatna po sve nas.“

Na trećem panelu pod nazivom “Radioaktivni otpad i nuklearni materijal” diskutovalo se o tome da radioaktivni otpad nije ništa više opasan nego drugi opasni otpadi, ukoliko se njime rukuje savesno i prema najbojim tehničkim rešenjima, a ta rešenja se neprekidno usavršavaju već više od 70 godina.

U panelu posvećenom ovoj temi učestvovali su dr Milutin Jevremović, rukovodilac Sektora za upravljanje radioaktivnim otpadom, Nuklearnih objekta Srbije, prof. dr Darko Trifunović, direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost i Vladimir Janjić, pomoćnik direktora/rukovodilac Inspekcije SRBATOM-a.

Dr Milutin Jevremović je istakao da konačni cilj Nuklearnih objekata Srbije nije skladištenje radioaktivnog otpada u svom krugu u Vinči već njegovo trajno odlaganje. Skladištenje je privremena mera, a prilikom odlaganja radioaktivni otpad se smešta u licencirana odlagališta bez namere da se dalje upotrebljava.

Rad sa zračenjem jedna je od najregulisanijih i najkontrolisanijih ljudskih delatnosti u svetu i kod nas. SRBATOM ima integrisan sistem regulisanja, kontrole i nadzora svih delatnosti koje koriste zračenje, kao i sveobuhvatnu zaštitu stanovništva od ovog rizika.

O čemu se sve tokom panela diskutovalo pogledajte u video snimku u nastavku: