Home Konferencije Onlajn konferencija “Prirodnjački muzeji za 21. vek” u četvrtak, 25. novembra

Onlajn konferencija “Prirodnjački muzeji za 21. vek” u četvrtak, 25. novembra

471
0

Prirodnjački muzej u Beogradu uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, a u saradnji sa kompanijom Color Media Communications, u četvrtak, 25. novembra, od 11.00 časova organizuje onlajn konferenciju „Prirodnjački muzeji za 21. vek“.

Svi zainteresovani će moći da prate i aktivno učestvuju na događaju putem prenosa uživo na YouTube kanalu Color Media Communications.

Prirodnjački muzej u Beogradu, jedan od najstarijih ustanova kulture u Srbiji, danas čuva 125 zbirki sa preko 1,6 miliona primeraka stena, minerala, fosila, biljaka, gljiva, životinja, lovačkih trofeja i lovačkog oružja. Zbirke predstavljaju ogromnu kulturnu i naučnu bazu, a u okviru njih se nalazi nekoliko stotina holotipova i unikatnih primeraka, po čemu je muzej posebno značajan. U zbirkama se čuvaju i primerci vrsta biljaka i životinja koje se više ne mogu naći na terenima Srbije, pa čak ni na svetu.

U delatnosti svih Prirodnjačkih muzeja spadaju kultura, nauka i obrazovanje. Ovi muzeji kao ustanove specijalizovane za prikupljanje, čuvanje, proučavanja i izlaganje pokretnih kulturnih dobara iz prirode imaju neprocenljivu kulturno-prosvetnu ulogu. Veliki broj muzeja ima i značajnu naučno-istraživačku aktivnost uz učešće njegovih stručnjaka u mnogim domaćim i međunarodnim projektima zaštite prirode, ekologije, muzeologije i paleontologije.

Na konferenciji će se u okviru dva panela govoriti o značaju prirodnjačkih muzeja u regionu i svetu kao jednim od najstarijih kulturnih i naučnih institucija u mnogim zemljama. Predstavnici ovih muzeja govoriće o najznačajnijim zbirkama, novim strategijama posle kovida, kao i o značaju zadužbinarstva u razvoju zbirki.

Na konferenciji će u okviru prvog panela „Prirodnjački muzeji regiona“ govoriti v.d. direktora Prirodnjačkog muzeja u Beogradu Slavko Spasić, direktorka Prirodoslovnog muzeja u Rijeci dr sc. Željka Modrić Surina, direktorka Prirodnjačkog muzeja Crne Gore dr Natalija Čađenović i paleontolog Prirodnonaučenog muzeja u Makedoniji Biljana Garevska.

Na drugom panelu „Prirodnjački muzeji u svetu“ učestvuju direktor Prirodnjačkog muzeja u Londonu dr Doug Gurr, direktorka Prirodnjačkog muzeja u Beču dr Katrin Vohland, Anita Hermannstädter M.A. sa Instituta za evoluciju i nauku o biodiverzitetu Prirodnjačkog muzeja u Berlinu i predsednica ICOM NATHIST (Međunarodni komitet za prorodnjačke muzeje), direktorka i glavni kustos Prirodnjačkog muzeja „Čovek i živi svet” u Ramat Ganu u Izraelu Dorit Wolenitz.

Detaljan program konferencije možete pogledati na linku: http://communications.rs/prirodnjackimuzeji/