Home Izložbe Otvaranje izložbe „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“, utorak, 20.2, 18.00 časova,...

Otvaranje izložbe „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta“, utorak, 20.2, 18.00 časova, Ruski dom

284
0

Udruženje Petrovaradin Media uz medijsku podršku kompanije Color Media Communications i institucijalnu podršku Ministarstva kulture realizuje putujuću izložbu „Beli Rusi i renesansa srpskog pozorišta”.

Projekat se realizuje uz podršku Muzeja pozorišne umetnosti Srbije, koji nam je za potrebe realizacije projekta ustupio istorijsku građu.

Uz pažljivo odabran tekst i uz pratnju slika, predstavićemo istorijat pozorišta u Srbiji koja je stvarana pod uticajem belih Rusa u vreme posle Oktobarske revolucije

Osnivanje baleta, veliki doprinos razvoju opere, profesionalizacija scenografije i kostimografije, uticaj na režiju – za sve su to, između ostalog, zaslužni ruski doseljenici. Donose iskustvo Moskovskog hudožestvenog teatra, Boljšoj teatra, te petrogradskih Aleksandrinskog i Marijinskog teatra, ali i ostalih ustanova u kojima su stvarali, dolaze nakon saradnje sa Stanislavskim, Nemirovič-Dančenkom, Mejerholjdom, Anom Pavlovom, Fjodorom Šaljapinom i mnogim drugim legendarnim imenima.

Izložba će biti svečano otvorena u utorak, 20. februara 2024. u Ruskom domu sa početkom u 18.00 časova.

Postavku će otvoriti:
Dr Georgij Engelhart, naučni savetnik u Ruskom domu
Predstavnik Ambasade Ruske Federacije
Vesna Burojević, direktorka Muzeja pozorište umetnosti Srbije
Ivan Dolgov, novinar iz Rusije
Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe

Nakon Novog Sada, Bele Crkve i Beograda, izložba će gostovati i u Novom Bečeju, kao mestima u kojima je bila najveća koncentracija belih Rusa između dva rata.

Dobro došli!