Home Konferencije Otvaranje konferencije The Economist #Svetu2020: Goran Vesić – Beograd više ne može...

Otvaranje konferencije The Economist #Svetu2020: Goran Vesić – Beograd više ne može da funkcioniše bez metroa

781
0

Osma konferencija “The Economist: Svet u 2020” održana je 11. decembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Učesnici su ove godine razgovarali o tome šta nas očekuje u 2020. godini, ali i narednim godinama koje dolaze.

Pred kraj uvodnih izlaganja, prisutnima se obratio i zamenik gradonačelnika grada Beograda, Goran Vesić.

– Ovakve konferenicije su važne da naučimo jedni od drugih, da saznamo kako se drugi kreću. Vesić je objasnio kakve izazove očekuje Beograd u 2020, a krenuo je od saobraćajne infrastrukture.

Vesić je ovom prilikom rekao da male zemlje, poput Srbije, moraju da saznaju trenutno stanje u svetu i pokušaju da pronađe svoje mesto.

Govoreći o projektima koji očekuju Beograd, Vesić je kazao da prestonicu Srbije naredne godine očekuje nekoliko izazova, koji su, ocenjuje, decenijski. Kao jedan od prvih i najvažnijih, on je istakao sređivanje i uređivanje saobraćajne infrastrukture.

– Beograd više ne može da funkcioniše bez metroa – kazao je Vesić i naveo da će sledeće godine krenuti izgradnja metroa u vrednosti od četiri milijarde evra, uz širenje mreže Beo voza.

Takođe, radiće se, kako je naveo zamenik gradonačelnika, na širenju tramvajske mreže za preko 40 kilometara, što će sve, dodaje, pozitivno uticati i na ekologiju. Vesić je kao izazove koji očekuju Beograd u narednoj godini izdvojio i sređivanje prerade otpadnih voda, saniranje kanalizacione mreže.

– Stub našeg razvoja vidimo na turizmu. Približavamo se cifri od milijardu evra koju dobijamo od turizma – kazao je Vesić.

Ceo Vesićev govor poslušajte na video snimku u nastavku:

Foto: CMC