Home Izložbe Otvoren 6. Izbor za najlepši maturski pano Novog Sada!

Otvoren 6. Izbor za najlepši maturski pano Novog Sada!

215
0

Tradicija maturskih panoa koja je u Vojvodini duža od jednog veka, nastavlja se i ove godine “Izborom za najlepši maturski pano Novog Sada”, koji će biti otvoren do kraja juna.

Svake godine u maju i junu, panoi najlepših maturskih fotografija krase izloge vojvođanskih kafića, butika, prodavnica i restorana. Deo tih panoa pristigne i na konkurs “Izbor za najlepši maturski pano Novog Sada”, koji organizuju kompanija „Color Media Communications“ i portal nshronika.rs uz podršku Muzeja Vojvodine, a od ove godine projektu se priključio i Kabinet gradonačelnika Novog Sada.

Grad Novi Sad poslednjih 12 godina daje ukupno 64 mesta za maturske tabloe na konstrukciji kod ulaza u garažu Bazara, a ove godine smo uputili apel i vlasnicima lokala u centru da urade isto,  rekao je na promociji konkursa Igor Crnobranac, zamenik gradonačelnika Novog Sada, na promociji konkursa koja je održana danas u Ulici Kralja Aleksandra.

Predsednik kompanije „Color Media Communications“ Robert Čoban rekao je da se na ideju za ovaj konkurs došlo 2019. godine nakon izložbe “Ispit zrelosti” u Muzeju Vojvodine.


Želimo da podstaknemo maturante i fotografske salone sa kojima sarađuju da prikažu svoje interesovanje i osobenost kroz taj pano, a za najbolje primerke godine dodeljujemo dve nagrade. Oko 2000. godine pojedini butici i veliki brendovi odbijali su maturante, sa izgovorom da se postavljanje panoa protivi pravilima firme, ali grad je pre 12 godina izašao u susret svima i obezbedio ovu odličnu lokaciju u Ulici Kralja Aleksandra, izjavio je Čoban.

O istorijatu maturskih panoa na ovom podneblju govorila je Čarna Milinković, muzejska savetnica i istoričarka iz Muzeja Vojvodine.

Pravljenje panoa počelo je u 19. veku, kada su se oni stvarali isključivo kao poklon razrednom starešini, a zbog toga su kroz istoriju bili isključivo na zidovima domova prosvetnih radnika. Fotografije su nastajale od strane dvorskih fotografa u ateljeima poznatih ličnosti. Prve tabloe na kojima su devojčice mogli smo videti tek u 20. veku, navela je Milinkovićeva.

Zainteresovani maturanti, elektronska izdanja svojih panoa mogu postaviti u fejsbuk grupu “Izbor za najlepši maturski tablo Novog Sada”, a sve pristigle fotografije biće postavljene u poseban album za 2024. godinu. Na osnovu broja lajkova fotografija u albumu, biće organizovan deo glasanja, dok će drugi deo glasova dodeliti stručni žiri.

Foto: Mladen Sekulić